https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/08/buxusmot-rups.jpg

Ziekte in Buxus voorkomen

Wij krijgen steeds meer vragen over het oplossen van twee ziektebeelden in de Buxus: Buxusschimmel en de Buxusmot. Het is mogelijk om deze ziektes te voorkomen!

Buxusschimmel of buxusmot voorkomen, en bestrijden

Wat is de oorzaak van de zieke Buxus?

Allereerst moeten wij ons eerst afvragen: Waarom wordt de Buxus ziek?

Gezonde planten worden niet zo snel ziek, maar dat gebeurt meestal alleen met de minder gezonde planten! De oorzaak van de aantasting is vaak te wijten aan slechte groei-omstandigheden, of onvoldoende verzorging van de Buxus.

Wat bedoelen wij met verzorging van de Buxus?

Elke plant heeft voldoende water nodig. De afgelopen jaren hebben we te maken met lange periodes van droogte, waardoor veel extra water gegeven moet worden! Een buxusplant die te weinig water krijgt gaat niet altijd meteen dood, maar is wél vatbaarder voor ziektes!

Wat zijn slechte groeiomstandigheden?

Alle planten hebben voeding nodig! Een gemiddelde tuin moet 2x per jaar worden bemest. Een goede bemesting is noodzakelijk voor gezonde planten. Als de tuingrond in slechte staat is, kunnen de wortels  tevens minder goed vocht opnemen. Met als resultaat ongezonde planten.

Met goede verzorging voorkom je ziekte in de Buxus

Het is dus belangrijk om bij droogte extra water te geven en de planten tevens jaarlijks regelmatig te bemesten. Gezonde planten worden namelijk bijna nooit ziek! Het is ook van belang dat bij het bemesten de korrels goed nat worden gemaakt. Hierdoor kan de mest goed door de bodem worden opgenomen. Verder is het belangrijk om na het snoeien van de Buxus ook alle losse bladdelen weg te halen. Laat nooit dode blaadjes onder de Buxus liggen!

Het bestrijden van de buxusschimmel

Als de Buxus eenmaal is aangetast met de buxusschimmel, bestaat er voor de particulier geen adequate oplossing om die te bestrijden. Een vakbekwaam hovenier heeft in sommige gevallen de mogelijkheid om de plant te behandelen. Dat is er vooral op gericht om de plant sterker te maken, zodat die minder snel zal worden aangetast.

Bij kleine aantasting biedt snoeien misschien nog uitkomst en dat is tevens de meest natuurvriendelijke oplossing. Daarbij worden alle takken (die door schimmel zijn aangetast) handmatig verwijderd. Deze werkzaamheden moeten vaker worden herhaald en is bij een grote aantasting een behoorlijke klus!

Ons advies is: Kies een andere plantensoort

Wij adviseren meestal om de Buxusplanten die ernstig zijn aangetast te vervangen voor een andere (sterkere) plantensoort. Dat is op de langere termijn ook vaak de beste oplossing. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende plantsoorten geschikt om de Buxus te vervangen. Vraag ons advies voor jouw persoonlijke situatie.

Het bestrijden van de buxusmot

vlinder-in-buxusOnlangs was bij de vlindertelling vastgesteld dat de buxusmot op zijn retour is. Laten wij hopen dat die tendens doorzet, want die aantasting is zeer lastig te bestrijden! Ook hiervoor is ons advies om een andere plantsoort te kiezen. Als je dat niet wilt, is de meest natuurvriendelijke oplossing: Alle rupsen en nestjes handmatig verwijderen. Dat moet vaker worden herhaald en vraagt bij een grote aantasting veel tijd! Zie ook de tips op de website van de vlinderstichting.

 

Werkzame bestrijdingsmiddelen zijn zeer slecht voor de natuur! Deze stoffen maken alle andere beestjes die in de plant zitten, inclusief de dieren die de dode rupsen eten, óók dood!

Is een biologisch bestrijdingsmiddel wél natuurvriendelijk?

Nee, biologische bestrijdingsmiddelen zijn ook NIET natuurvriendelijk! Hiermee gaan niet alleen de rupsen van de buxusmot dood, maar ook de rupsen van de andere vlindersoorten. Vlinders zijn belangrijk in de natuur en daarom gaat onze voorkeur ook niet uit naar deze wijze van bestrijden. Bovendien zijn biologische bestrijdingsmiddelen over het algemeen niet zo effectief als de fabrikant wilt laten geloven!