https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/beestjes-op-de-planten.jpg

Last van beestjes?

Een gezonde plant heeft véél minder last van bladluis, of andere beestjes en ziektes. Geef hem dus minimaal 2 keer per jaar de juiste mest en (zeker nu met het warme zomerweer!) tijdig water!

Geef je plant de juiste omstandigheden

Voldoende voeding en water is belangrijk

Een plant op de juiste plek, met goede omstandigheden, wordt niet gauw ziek! Tijdens dit warme weer, of lange rijd van droogte, is het belangrijk dat de planten extra water krijgen. Zonder vocht kan de plant geen voeding uit de bodem opnemen. Een uur lang een fijne straal is beter dan één grote hoeveelheid tegelijk. Vooral de grond rond de plant moet goed nat worden, zodat de wortels het water kunnen opzuigen. Bij een grote watergift in 1 keer loopt veel water weg voordat de wortels er van hebben genoten!

Jonge planten hebben extra aandacht nodig

Wij adviseren om jonge aanplant elke dag (liefst een uur lang!) met een fijne straal te beregenen. Die planten hebben meer moeite om water op te nemen, en hebben veel meer zorg nodig!

Wacht niet af tot de plant ‘zielig’ wordt!

De meeste planten gaan dood door droogte en niet door andere oorzaken. Bij sommige planten is het moeilijk om te beoordelen hoeveel water ze nodig hebben. Enkele planten waarschuwen ons op tijd dat ze dorst hebben, maar bij de meeste planten is het zaak om verdroging voor te zijn en niet af te wachten totdat het te laat is! Oude planten kunnen wel wat droogte hebben, maar ook daarbij geldt dat als de omstandigheden niet optimaal zijn, dat de planten eerder ziek kunnen worden!

In slechte omstandigheden hebben planten ook eerder last van beestjes!

De meeste plagen en ziektes hangen daarmee samen. Als een plant gezond en sterk is zal hij (net als bij mensen) minder snel ziek worden en voelen bladluizen en andere beestjes zich er ook niet goed thuis. Bovendien groeit een gezonde plant sneller en zal daardoor eerder nieuw blad vormen waardoor vraat niet zo snel opvalt.

Pas op voor schimmel!

Helaas heeft veel vocht ook nadelen, het vergroot namelijk de kans op schimmels! Door ‘s avonds te sproeien bespaar je water (omdat er minder verdampt), maar is bij dit warme weer ook de kans op schimmelaantasting groter. Dat komt doordat de plant in de avond langer nat blijft. In dat geval is het beter om in de vroege ochtend water te geven.

Heb je vragen over de situatie in je eigen tuin?

Mail het ons: Misschien kunnen wij die beantwoorden.