https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2020/12/kerstgroet-website-2020-2kopie-1200x600.jpg

Prettige feestdagen!

Volgens traditie sluiten wij het jaar af met een mooie kerstkaart. Nu niet meer met de post, maar via onze beide websites. Dit jaar hebben wij gekozen voor Crocosmia, ook wel Montbretia genoemd. Deze bloem hebben wij gefotografeerd op één van onze mooie wandelingen in de natuur! Het is een bijzondere bolplant, met een opvallende bloem. De bloem wordt vaak gekweekt als snijbloem, maar past ook heel goed in de vaste planten border in de tuin.

Een bloeiend jaar

Het was een bewogen jaar met de nadruk op corona, maar ook hebben we weer veel mooie opdrachten mogen uitvoeren. Onze dank daarvoor!

Crocosmia lang bloeiende plant

Op dit moment ben je misschien niet meer zo vaak in de tuin, tenzij je een overkapping met verwarming hebt staan. Toch zijn er veel laatbloeiers, waardoor de tuin nog steeds fraai is om naar te kijken! Crocosmia is een zomerbloeier, maar ook lang bloeiende plant. Er zijn ook enkele laatbloeiende soorten die zelfs tot de eerste nachtvorst nog bloemen hebben. De plant heeft opvallende bloemkleuren, variërend van geel, tot oranje en rood. Sommige soorten hebben ook mooie bessen, waardoor ze ook na de bloei nog aantrekkelijk zijn. Een ideale plant dus om bij de tuinaanleg in een vaste planten border te zetten!

Crocosmia is een mooie borderplant

De hoogte van deze plant verschilt per soort. Sommige soorten worden  ca 45 cm, maar andere soorten kunnen wel een meter hoog worden. De naam van de plant is afgeleid van het woord krocus, betekent in het Grieks saffraan) omdat de plant naar saffraan geurt. De bladeren zijn zwaardvormig en lijken wel een beetje op een iris. Crocosmia doet het goed in droge grond en is mooi in combinatie met ijzerhard, zonnekruid en zonnehoed.

Wanneer planten?

Wij adviseren om de bol in maart te planten (na de nachtvorst) op een warme zonnige plek in de tuin. Laat de bol (na de bloei) gedurende de winter in de grond zitten, maar dek hem wél goed af tegen de vorst. Laat de plant verder met rust en knip het oude loof pas in het voorjaar weg. Het volgende jaar is de plant gewoonlijk wél winterhard, maar de plant houdt beslist niet van natte grond!

Wil je meer informatie over deze plant, of ben je geïnteresseerd in een beplantingsplan? Wij helpen je er graag mee!

Voor nu wensen wij je: Prettige feestdagen & een b(l)oeiend 2021!