https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/02/img_3844-1200x800.jpg

Bemesten houdt nooit op!

Ook als de tuin er goed uit ziet, moet die gedurende het jaar meerdere keren met een organische meststof worden bemest! Tuinplanten hebben een gezonde bodem, met veel bodemleven en voldoende voedingsstoffen nodig. Niet alleen om te groeien, te bloeien en vruchten te geven. Planten worden dan ook mooier, gezonder en sterker!

Gezonde planten zijn minder vatbaar voor droogte en ziektes!

Bekalken in de winterperiode

Januari-februari is het ideale moment om de plantenborders en met name het gazon te bekalken. Kalk heeft tijd nodig om op te lossen en calcium verplaatst zich langzaam in de bodem.  De meeste planten hebben kalk nodig, behalve zuurminnende planten zoals Rododendrons en Azalea’s. Let op: Deze planten verdragen géén extra kalk!

Waarom kalk strooien in de tuin?

Om lang te genieten van een tuinontwerp is het belangrijk om de planten goed te verzorgen! Dat doe je niet alleen door het bemesten van de tuin, maar het bekalken van de tuin is net zo belangrijk! Tuinkalk zorgt voor:

  • Het aanpassen van de zuurgraad, i.v.m. jaarlijkse verzuring door plantengroei en uitspoeling.
  • Het verbeteren van de bodemstructuur en daar profiteren de planten van.

Bemesten van de borders in het voorjaar

Maart-april is een goede periode voor het bemesten van de borders. Gebruik hiervoor een goede algemene organische meststof, zoals DCM Mix-2, of vergelijkbaar. Belangrijk is dat alle benodigde meststoffen (NPK 7-6-12 + 4 MgO) er in zitten. Voor de meeste tuinen is dit voldoende. Sommige planten kunnen een specifieke bemesting nodig hebben. Vraag ons bij twijfel gerust advies.

Bemesten van het gazon in het voorjaar

Maart-april is ook een goede periode voor het bemesten van het gazon. Welke meststof je daarvoor gebruikt, hangt af van de gezondheid van het gras. Zit er veel mos in het gazon, dan adviseren wij een speciale gazon-meststof toe te passen. Wij adviseren hiervoor DCM Gazon-Pur, of een andere vergelijkbare organische gazonmeststof. Deze speciale gazonmeststof heeft namelijk ook een indirecte werking tegen mos!

Als het gras er mooi en gezond uitziet, kan het gazon ook worden bemest met een goede algemene organische meststof, zoals Mix-2.

Waarom organische meststoffen?

Organische mest voedt de bodem met haar bodemleven en daardoor ook de plant. De voedingselementen van een organische mest worden geleidelijk vrijgegeven aan de bodem. Een rijke, gezonde bodem heeft een goede structuur met voldoende voeding en vocht voor de plant. Dat zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen!

De tuin meerdere keren per jaar bemesten

Met alleen een beplantingsplan ben je er nog niet. De tuingrond (bodem) en planten hebben het hele jaar door extra aandacht nodig! Wij adviseren een organische meststof, maar die werkt langzamer dan kunstmest. Dat is beter voor de planten, maar moet wél regelmatig (minimaal 2 keer per jaar) worden toegepast.

Wij adviseren geen kunstmest!

Kunstmest (is chemisch) lost snel op in water en heeft het nadeel dat de voedingselementen al na korte tijd vrij komen. Deze voedingsstoffen zijn niet altijd beschikbaar in de juiste verhoudingen voor de plant. Dit zorgt over het algemeen voor een geforceerde groei. De plant of boom groeit in korte tijd eigenlijk te snel en wordt hierdoor sneller vatbaar voor ziektes en plagen.

Koemest werkt te kort

Koemest is niet zo zeer een meststof, maar wél een goede bodemverbeteraar. Het brengt veel organische stoffen in de bodem en zorgt voor een goede bodemstructuur. Dat is goed voor de plant, maar de NPK-waarden zijn zeer laag! Daardoor werkt deze stof gering qua voeding. Wij raden aan om hiernaast tevens een goede organische meststof toe te voegen!