Monumentale tuin & Restauratie

Renovatie van een monumentale tuin

De geschiedenis van dit bijzondere historisch gebouw

tuinaanleg-monumentaal-pand

Tuinaanleg monumentaal pand

De renovatie van deze tuin betreft een gerestaureerd monumentaal pand; Voormalig weeshuis ‘De Schuilhoeve’ in Grootebroek. Vanaf 1575 is het in gebruik geweest en in 1758 na een verwoestende brand (gedeeltelijk) herbouwd. Bouwhistorisch onderzoek heeft uitgewezen dat het weeshuis waarschijnlijk is gebouwd op de fundamenten van een veertiende-eeuws klooster. Dit historisch gebouw is nu Cultureel Erfgoed en in handen van Stichting Hervormd Weeshuis. Het wordt gebruikt als wooneenheid door een organisatie voor jeugdhulp. Tevens is op hetzelfde terrein een dagopvang voor jongeren.

Ik wil vrijblijvend meer informatie of advies

speeltuin-kinderdagverblijf

Speeltoestellen kinderopvang

Tuinrenovatie bij een kinderdagverblijf

Na de restauratie van deze monumentale stolpboerderij, kregen wij de opdracht voor de renovatie van de bijbehorende tuin. In het tuinontwerp was belangrijk dat de tuin geschikt werd gemaakt als ‘speelplaats’. Een speeltuin, passend bij de oude sfeer van het pand, maar toch ook geschikt voor spelende kinderen!

Tuinaanleg, functioneel voor spelende kinderen

Het was noodzakelijk om bij de aanleg van de tuin ook een hek met tuinpoort te plaatsen. Op hetzelfde perceel is namelijk ook een nieuw gebouw aanwezig met een kinderdagverblijf. We hebben gekozen voor een houten hek, zoals vroeger ook op authentieke boeren erven gebruikelijk was. De gekozen beplanting zorgt er voor dat dit hek er minder dominant uit ziet!

boerenhek

‘Boerenhek’ om speelplaats

Een tuinontwerp voor een oud pand

Dit project is een combinatie van een tuin bij zowel een monumentaal pand, als bij een nieuwbouwpand. Voor een tuinarchitect is het niet eenvoudig om beide situaties in één tuinontwerp te verwerken. We hadden tevens te maken met inspraak van verschillende partijen. Kortom geen eenvoudige opdracht, maar wél een heel mooi en bijzonder project!

Bekijk meer foto’s van dit project

Bij een historisch gebouw is het materiaal bepalend voor de sfeer

Tijdens het maken van het ontwerp voor een renovatietuin moet er al rekening worden gehouden met de keuze van de materialen. In de praktijk is er vaak onvoldoende oud materiaal aanwezig dat kan worden hergebruikt. Of het oude materiaal is ongeschikt. ‘Nieuwe’ oude materialen zijn slecht verkrijgbaar, of het is om kostentechnische redenen (antieke materialen) niet altijd mogelijk om die te kopen! Daarom is belangrijk om bij oude historische gebouwen (voorafgaand aan het tuinontwerp), een goed renovatieplan te maken! Daarbij kunnen wij ook een bijpassend tuingebouw ontwerpen.

Nieuwe planten bij historisch gebouw

tuinrenovatie-bij-stolpboerderij

Tuinrenovatie historische boerderij

Ook het beplantingsplan was niet eenvoudig te maken, omdat lang niet elke plant bij de beoogde sfeer past. Tevens combineren te kleine planten slecht met oude gebouwen en is niet elke plant bestand tegen spelende kinderen. In goed overleg is voor een geschikt beplantingsplan gekozen en is er uiteindelijk een evenwichtig geheel ontstaan. De nieuwe beplanting moet nog wel volwassen worden. Het duurt daarom enige jaren voordat er een goed beeld ontstaat!

Op deze foto’s zijn de planten nog jong en is de tuin nog niet voldoende volgroeid!

Overzicht van onze projecten   of   bekijk onze referenties voor bedrijven

Frans Commandeur is lid van de Boerderijenstichting Noord-Holland (Vrienden van de stolp), De Bomenstichting, het Westfries Genootschap en van Landschap Noord-Holland