Klassieke tuin

De klassieke tuin: Symmetrie, orde en snoeivormen

Een klassieke tuin, passend in de (landelijke) omgeving

Het klassieke tuinontwerp wordt vaak opgedeeld door (in vorm gesnoeide) hagen. Niet alleen symmetrie is van belang, maar ook veel in vorm gesnoeide heesters en snoeiblokken. Het ene tuindeel kan het spiegelbeeld van een ander tuindeel zijn.

Zichtlijnen zorgen voor structuur of leiden naar een aandachtspunt, bijvoorbeeld een Trompe-l’oeil. Een groot ornament, een waterfontein of sfeervol theehuis, kan ook een blikvanger in de tuin zijn. Het klassieke tuinontwerp maar ook de gebruikte de materialen moeten passen bij de (vaak landelijke) omgeving.

Uitbundige beplanting en snoeivormen

De beplanting van de klassieke tuin is vaak uitbundig met veel wintergroen. Gesnoeide hagen van Buxus, Taxus of Prunus (Portugese laurierkers), gecombineerd met rozen en hortensia.

Vormsnoei is een belangrijk onderdeel van het klassieke tuinontwerp. Veel geometrische vormen als zuilen, piramides en pilaren, of snoeivormen in bogen en bollen. Met fijnbladige heesters, zoals Buxus, worden ook gesnoeide beelden gemaakt.

Een romantische klassieke tuin heeft veel kleurige borders. Geurende planten (zoals lavendel, roos, kamperfoelie) prikkelen de zintuigen.

Ik wil vrijblijvend meer informatie

Voorbeelden van onze projecten met klassieke tuinen zijn:

Bekijk meer projecten van Klassieke tuinen

Verschil tussen een Engels- en een Frans tuinontwerp

De Engelse klassieke tuin is vaak een romantische tuin met kleurige bloemenborders en ronde vormen. De Franse klassieke tuin is een meer een formele tuin. Streng symmetrisch, met geometrische vormen.

Een modern tuinontwerp, passend bij een klassiek woonhuis

De moderne klassieke tuin lijkt op de Franse klassieke tuin, maar wordt gemaakt van andere materialen. Een tuinontwerp met strakke lijnen en bijvoorbeeld een strakke natuurstenen vijver als blikvanger. De bestrating is rustig, met grote keramische tegels, i.p.v. grind. Andere materialen geven de tuin een modernere sfeer!

Frans Commandeur is lid van de Boerderijenstichting Noord-Holland (Vrienden van de stolp), De Bomenstichting, het Westfries Genootschap en van Landschap Noord-Holland