Klassieke tuin

De klassieke tuin: Symmetrie, orde en snoeivormen

Een klassieke tuin, passend in de (landelijke) omgeving

Het tuinontwerp voor de klassieke tuin wordt vaak opgedeeld door symmetrische hagen. Daarbij is het ene tuindeel het spiegelbeeld van het andere deel. Symmetrie is van belang, evenals een bijpassend beplantingsplan. In een klassiek tuinontwerp bestaat de beplanting veelal uit winter-groene planten en verder veel gesnoeide heesters en hagen, zoals vorm-snoei en snoeiblokken.

Zichtlijnen zorgen voor structuur of leiden naar een aandachtspunt, bijvoorbeeld een Trompe-l’oeil. Een groot ornament, evenals een waterfontein, is ook een onderdeel dat diepte creëert. Daarnaast kan een sfeervol theehuis ook als blikvanger gebruikt worden. We gebruiken specifieke materialen die duurzaam zijn, maar ook passen bij het klassieke tuinontwerp, zowel de (vaak landelijke) omgeving.

Ik wil vrijblijvend meer informatie

Voorbeelden van onze projecten met klassieke tuinen zijn:

Bekijk meer projecten van Klassieke tuinen

Uitbundige beplanting en snoeivormen

De beplanting van een klassieke beplantingsplan is vaak uitbundig met veel wintergroen. Gesnoeide hagen van Buxus, Taxus of Prunus (Portugese laurierkers), gecombineerd met rozen en hortensia.

Vormsnoei is een belangrijk onderdeel van het klassieke tuinontwerp. Veel geometrische vormen als zuilen, piramides en pilaren, of snoeivormen in bogen en bollen. Met fijnbladige heesters, zoals Buxus, worden ook gesnoeide beelden gemaakt.

Romantische klassieke tuinen hebben veel kleurige borders. Geurende planten (zoals lavendel, roos, kamperfoelie) prikkelen de zintuigen.

Ik wil vrijblijvend meer informatie 

Verschil tussen een Engels- en een Frans tuinontwerp

De Engelse klassieke tuin is vaak een romantische tuin met kleurige bloemenborders en ronde vormen. De Franse klassieke tuin is een meer een formele tuin. Streng symmetrisch, met geometrische vormen.

Een modern tuinontwerp, passend bij een klassiek woonhuis

Moderne tuinen met een klassieke stijl lijken op Franse klassieke tuinen, maar wordt gemaakt van andere materialen. Een tuinontwerp met strakke lijnen en bijvoorbeeld een strakke natuurstenen vijver als blikvanger. De bestrating is rustig, met grote keramische tegels, i.p.v. grind. Andere materialen geven de tuin een modernere sfeer!

Bekijk onze referenties voor bedrijven

Frans Commandeur is lid van de Boerderijenstichting Noord-Holland (Vrienden van de stolp), De Bomenstichting, het Westfries Genootschap en van Landschap Noord-Holland