https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/05/zonnebloem-zonnig-weer.jpg

Een beregeningsinstallatie bespaart tijd

Wij hebben een ernstig neerslagtekort in Nederland waardoor veel tuinplanten nu al verdrogen. Regelmatig met de tuinslang en gieter door de tuin is noodzakelijk om de planten mooi te houden. Zeker bij jonge aanplant waarvan de tuingrond NOOIT mag uitdrogen! Deze planten hebben tijd nodig om in de diepte te wortelen en halen dus nog veel vocht uit de grondopper-vlakte. Maar, dát kost veel tijd en het kan véél eenvoudiger!

Een makkelijke oplossing voor planten water geven

In onze nieuwsbrief in april ‘Voorkom verdroging van tuinplanten!’ gaven wij advies om de tuin (en ook de potten) nu al extra water te geven. Dat is vroeg in het jaar, maar in de zomer zal de tuin nog veel vaker moeten worden beregend! Dat komt omdat de warme zon dan nog veel meer vocht verdampt. Met een druppel-bevloeiingssysteem of een tuin-beregeningsinstallatie is water geven een makkie!

Heb je de tuin-beregening al weer aangezet?

Heb je al een beregeningssysteem? Waarschijnlijk is dan voor het invallen van de winter de beregeningspomp verwijderd en vorstvrij opgeslagen. Gezien de huidige droogte is het nu de tijd om die weer aan te sluiten! Denk nog wel aan de kans op nachtvorst, die ook in mei nog schade kan toebrengen aan het systeem!

Hoe werkt een beregeningssysteem?

Automatisch druppel-bevloeiingssysteem

Dit is een systeem voor de automatische bevloeiing van de plantenbakken in de tuin, of op het balkon. Het systeem bestaat uit tyleen-slangen, met daarop aangesloten druppelaars en een waterautomaat. In het tuinontwerp kunnen wij hiermee al rekening houden.

De druppelaars worden in de diverse plantenbakken gestoken. De tyleen-slangen zijn aangesloten op een buitenkraan van het waterleidingsysteem van de woning. De bevloeiing van de plantenbakken en potten wordt gereguleerd door een waterautomaat. Die waterautomaat zorgt dat op geregelde tijden water wordt doorgegeven aan de druppelaars. De waterautomaat is instelbaar naar behoefte. Het is daardoor mogelijk om de ingestelde watergift te verlengen of een hogere frequentie te geven. Wij geven vrijblijvend meer informatie of een prijsopgave

Welk onderhoud is voor dit beregeningssysteem noodzakelijk?

Om dit beregeningssysteem goed te laten functioneren is regelmatig onderhoud noodzakelijk! Hieronder geven wij  puntsgewijs aan welk onderhoud uitgevoerd dient te worden:

  • Contoleer regelmatig bij een systeem met waterautomaat of de druppelbevloeiing werkt.
  • Controleer periodiek (ca. één keer per maand) iedere druppelaar op verstopping of gebreken.
  • Ieder plantenbak is anders ingericht. Afhankelijk van de soort beplanting en grootte van de plantenbak, vraagt de ene bak meer water dan de ander. Door het toevoegen van extra druppelaars of juist het uitnemen van een druppelaar kan dit proces worden gestuurd. Vanzelfsprekend kan ook periodiek handmatig water worden bijgegeven.
  • Het systeem is niet vorstbestendig! Een kleine nachtvorst kan al schade veroorzaken aan de leidingen en met name de automaat. Zo gauw er nachtvorstdreiging is moet de automaat van de buitenkraan afgeschroefd worden en vorstvrij bewaard worden. Dit geldt niet alleen voor het najaar, maar ook voor het voorjaar, waar zelfs in mei nog nachtvorst mogelijk is!
  • Na demontage van de automaat dient het gehele systeem afgetapt (ontwaterd) te worden. Aan het uiteinde van elke slang bevindt zich een kraantje dat moet worden opengezet. Hierdoor loopt de slang leeg en kan vorstschade worden voorkomen.
  • Vergeet niet bij het aansluiten van de automaat in het voorjaar EERST de kranen aan het uiteinde van de slangen af te sluiten.

(Onzichtbaar) Tuin-beregeningssysteem

Bij dit systeem liggen er leidingen in de tuin met op diverse plaatsen pop-ups (sproeipunten). Veelal worden de leidingen gelijk bij de tuinaanleg onder de grond weggewerkt zodat ze niet zichtbaar zijn! Natuurlijk kan een beregeningssysteem in de meeste gevallen ook later worden aangelegd. In principe is het onderhoud hetzelfde als hierboven omschreven, alleen is de waterautomaat een beregeningspomp.

Als hier vragen over zijn, of wij het onderhoud moeten verzorgen, vraag dan vrijblijvend informatie

Water geven in de winter

Ook in de wintertijd hebben de planten water nodig! Dat wordt vaak vergeten, maar in deze periode kan het ook erg droog zijn waardoor planten verdrogen. Omdat het systeem dan afgesloten is, zullen de planten dan handmatig water moeten krijgen! Wij geven uitgebreide garantie op onze planten, maar nooit voor verdroging.