Vijvertuin

Een vijvertuin: Water in de tuin geeft rust!

Badderende vogels in de vijvertuin

Een vijvertuin of waterornament zorgt voor extra leven in de tuin. Tenslotte trekt een vijvertuin dieren aan en dat is leuk om naar te kijken. Vogels, insecten, kikkers en salamanders bezoeken de vijver. Vervolgens vindt de merel een ondiep plekje in de vijver om zich te wassen. Water in de tuin is rustgevend!

Stromend water in de tuin met een waterpartij, of waterval

In de kleine tuin brengen wij met een waterelement ook stromend water in de tuin. Dat kan met een fontein, een kleine waterval, een waterschaal of ander ‘strak’ waterornament.

In een grote tuin is het mogelijk om niveauverschillen in het tuinontwerp te maken. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een waterstroom, of natuurlijke beek (eventueel met waterval). Een waterpartij of een kabbelend beekje is rustgevend om naar te kijken en te luisteren. Met deze video van een natuurlijke beek geven wij een voorbeeld van één van onze ontwerpen.

Ik wil vrijblijvend meer informatie

Voorbeelden van onze projecten van vijvertuinen zijn:

Bekijk meer projecten van Vijvertuinen

Een vijvertuin aanleggen in de stijl die bij jou past

Vijvertuinen zijn er in allerlei soorten: De biologische vijvertuin met natuurlijke weelderige beplanting, of met een natuurlijke zwemvijver. Anderzijds maken we ook een vissenvijver met Koikarpers of andere siervissen. Verder is er nog de klassieke vijver voor de klassieke tuin, met rondingen en een moeraszone. Als laatste hebben we de strakke spiegelvijver (eventueel met gemetselde vijvermuur) in de moderne tuin.

De vorm van de vijver, materiaalsoort en afwerking benadrukken de gewenste tuinsfeer. Een romantische vijvertuin met veel oeverplanten (en vissen) oogt heel natuurlijk. Daarentegen kan een spiegelvijver met specifieke beplanting ook zeer sfeervol zijn. Wij kunnen een modern en toch aantrekkelijk ontwerp maken voor een spiegelvijver. In het bijzonder door ‘zwevende’ stapstenen in de strakke vijver te plaatsen!

Een vijvertuin die meer dan 30 jaar mee gaat

Een folievijver in de tuin heeft de meeste mogelijkheden qua te realiseren vorm en formaat. Dat kan met EPDM folie van de rol die ter plekke wordt gelijmd, maar ook d.m.v. een 3D vijverfolie (liners). Die wordt exact op maat gemaakt uit één stuk. Duurzame EPDM (rubber) vijverfolie is geschikter dan PVC folie.

EPDM is blijvend flexibel, eenvoudig te plooien en UV- en OZON-bestendig. De bewezen, te verwachten levensduur van EPDM vijverfolie is meer dan 30 jaar. Terwijl PVC een verwachte levensduur heeft van maximaal 10 jaar!

Ik wil vrijblijvend meer informatie

Het onderhoud van de tuinvijver

Als de vijver goed wordt onderhouden heb je niet altijd een vijverpomp met filterinstallatie nodig. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. Regelmatig afgestorven resten van waterplanten en oeverplanten, maar ook bodemslib verwijderen is wel noodzakelijk. Zorg er ook altijd voor dat vallende bladeren niet massaal in de vijver terechtkomen en houdt de vijver ’s winters gedeeltelijk ijsvrij (door het plaatsen van een luchtpompje).

De vissenvijver is populair

Bij de aanleg van een vissenvijver is wél een filterinstallatie noodzakelijk. Wij raden aan om voldoende zuurstofplanten (is onderdeel van het beplantingsplan) in de vijver te plaatsen. Ook een luchtpomp is verstandig, die zorgt voor extra zuurstof in het water. Voor de tuinvijver zijn Goudwinde en Goudrietvoorn gemakkelijke vissen en heel geschikt. Deze vijvervissen zijn goed zichtbaar en vervuilen de vijver minder snel.

Het houden van Japanse Koi vissen is een speciale hobby die niet gemakkelijk is. Voor het houden van Koikarpers is véél extra kennis nodig!

Een overkapping bij de vijver

Een terras bij de vijver is een geliefde plek om te zitten in de tuin. Bouwen we er een overkapping bij, dan creëren we een beschutte plek. Wij ontwerpen en bouwen ook andere maatwerk tuingebouwen!

Bekijk onze referenties voor bedrijven

Frans Commandeur is lid van de Boerderijenstichting Noord-Holland (Vrienden van de stolp), De Bomenstichting, het Westfries Genootschap en van Landschap Noord-Holland