https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2020/11/kunstgras-is-vervuilend.jpg

Ben jij ook een apostel?

Respect voor Moeder Aarde of aanhanger van de maakbare wereld? Wie de film ‘A life on our Planet’ van David Attenborough heeft gezien, weet dat we zo niet kunnen doorgaan! Ben jij ook een apostel?

Wij kunnen zo niet langer door gaan

Niet alleen de film A life on our Planet van David Attenborough laat dat zien. Ook de pandemie waarin we zijn verzeild, maakt duidelijk: De maakbare wereld bestaat niet!

Respect voor Moeder Aarde

Het moet anders. We moeten veel meer respect hebben voor Moeder Aarde. Haar koesteren en van de ondergang redden. Daar is wel een cultuuromslag voor nodig, en die verlopen meestal niet zo snel. Mensen moeten overtuigd worden van het doel en dat klinkt makkelijker dan het is. Kijk maar naar al het gedoe rondom de aanpak van corona.

Zijn hoveniers hoeders van de aarde?

Van hoveniers zou je dat mogen verwachten: Een soort apostelen van Attenborough! Dat valt niet mee, want veel van onze opdrachtgevers zijn aanhangers van de maakbare wereld. Het gazon moet perfect en onkruidvrij zijn en anders kapot spuiten die handel! Gelukkig kunnen we tegenwoordig zeggen dat dat niet meer mag. Vervelend genoeg moeten we er dan ook bij zeggen dat onze opdrachtgever dat zelf nog wel mag. Dat is niet uit te leggen. Wij begrijpen dat onze klant met een gazon van 2.000 m2 niet graag gaat wieden. Die gaat dus zelf spuiten en vindt de hovenier een zakkenwasser.

De hovenier als apostel

Wat we als hovenier wél kunnen doen, is uitleggen waarom die middelen worden verboden! Dat ze kankerverwekkend zijn. Dat ze het ecosysteem ontwrichten. Dat heel veel ‘onkruiden’ in gazons best acceptabel zijn. Dat we daar anders naar moeten kijken. En dat kunstgras dode, en vervuilende, rotzooi is. Dat organische meststoffen milieuvriendelijker zijn dan kunstmest. Ben ik nu een apostel?

Bent jij er ook één?

 

Bron: Column J.v.Haperen in Tuin en Landschap

Beleef ze maar, onze tuinen! Ik draag de natuur een warm hart toe en ben lid van De Bomenstichting, Boerderijenstichting Noord-Holland (Vrienden van de stolp), het Westfries Genootschap en van Landschap Noord-Holland