https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/img_8901bew_cr_tn.jpg

Zorg voor een goed vijvermilieu

In het najaar en de winter heeft de vijver aandacht nodig! In een gezonde vijver zitten meer stoffen die de bacteriën opruimen, waardoor er minder zweef- en draad-algen ontstaan.

Geef de vijver een winterbeurt

Verwijder in het najaar alle (afgestorven) plantenresten en maak filters en pompen schoon. Ook moet worden voorkomen (bv met een net) dat er vallend blad in de vijver terecht komt. Plantenresten kunnen de vijver te veel verzuren en dat is weer voeding voor algengroei. Tevens kan in deze periode de beplanting worden uitgedund.

De vijverpomp vorstvrij de winter in

Als de pomp niet diep genoeg staat, is het verstandig om die tijdens de winterperiode uit de vijver te verwijderen om bevriezen van de pomp te voorkomen. Voor de vissen in de vijver is het belangrijk dat het water (bv door een luchtpomp) van voldoende zuurstof wordt voorzien.

Zorg dat de vijver niet bevriest!

Een luchtpomp kan ook helpen bij het voorkomen dat de vijver dicht vriest. In een dichtgevroren vijver krijgen de vissen minder zuurstof en kunnen schadelijke gassen niet ontsnappen, waardoor de vissen kunnen sterven. Als de vijver toch is dichtgevroren, maak dan een gat in het ijs met heet water. Sla géén gat in het ijs want dat is slecht voor de vissen! Ook is het belangrijk dat het vijveroppervlak sneeuwvrij wordt gehouden zodat er zo veel mogelijk licht in de vijver komt.

Water biedt veel mogelijkheden in de tuin

Water brengt sfeer en leven in de tuin! Een vijvertuin kan je op veel verschillende manieren realiseren, van een eenvoudig beekje tot waterornament, van zwemvijver tot strakke spiegelvijver. Op onze website staan diverse voorbeelden hiervan, maar wij kunnen natuurlijk ook een nieuw ontwerp maken!

Wil je een nieuwe vijver, moet de bestaande vijver worden opgeknapt, of zijn er problemen die je niet zelf kunt oplossen? Wij helpen daar graag bij! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.