https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/01/nieuwsbrief2kopie_tn-1200x473.jpg

Wij sluiten een bijzonder jaar af

Een mooi jaar, waarin wij ons 15-jarig jubileum hebben gevierd, maar ook weer héél veel mooie opdrachten hebben mogen uitvoeren. Bedankt daarvoor!

Wij wensen u prettige feestdagen en een b(l)oeiend 2017!

Op onze kerstkaart dit jaar staat deze bijzondere blauwe bloem Cichorium intybus

Deze plant hebben wij gefotografeerd tijdens een vakantie in Frankrijk, maar hij komt ook in Nederland voor! Oude volksverhalen vertellen over de bloemen van de Cichorei: Deze bloem is zo mooi helderblauw van kleur omdat ze lijken op de getransformeerde ogen van een maagd. Die maagd weende om het schip van haar geliefde dat nooit weerom kwam!

Cichorium tegen malaria

Er bestaan verschillende soorten Cichorium. Deze plant is niet alleen mooi in de tuinaanleg maar heeft meer toepassingen die erg belangrijk zijn. Cichorium werd door de jaren heen voor verschillende toepassingen gebruikt. Heden ten dage is de plant nog steeds belangrijk bij de ontwikkeling van medicijnen!

  • Rond 1850 werden de wortels (van Cichorei var. foliosum) in de driehoek Brussel-Leuven-Mechelen ingegraven. Daarna werden ze bedekt met kunstmest, waarna later de witte wortels werden geoogst. De wortels werden vanaf 1875 naar Parijs verhandeld als Belgische andijvie. Nu kennen we deze plant als witlof!
  • Vroeger werd de geroosterde wortel van de cichorei ook voor een koffieachtige drank gebruikt. Met name in moeilijke tijden, zoals oorlogen.
  • Sinds eind vorige eeuw worden de wortels van de chichorei geteeld voor de verwerking tot inuline en voor zoetstof, met name fructose. Fructose is een natuurlijke zoetstof met echter een hogere zoetwaarde per calorie dan biet- of rietsuiker
  • Op dit moment is de verwachting dat cichorei in de toekomst kan worden gebruikt als productieplatform voor complexe medicijnen. We denken dan aan het anti-malaria medicijn artemisinine!

Bron: Wikipedia

Intens blauwe bloemen

Er zijn niet veel bloemen die zo intens blauw zijn als de Cichorium. Bovendien zijn het meestal niet de makkelijkste bloemen voor onze groeiomstandigheden. Een intens blauwe bloem voor een bijzonder beplantingsplan is bijvoorbeeld Gentiana (Gentiaan), of Delphinium (Ridderspoor). De hemelsblauwe bloemen van Brunnera (Kaukasische vergeet-me-nietje) worden wél vaak toegepast in onze tuinontwerpen.