https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/gazon_tn.jpg

Weg met mos in het gazon!

Als de oorzaak niet wordt opgelost, werken mos-bestrijders slechts tijdelijk. Mos keert terug, er komen kale plekken en ook onkruid krijgt de overhand. Er is niets meer over van het fraaie gazon!

Wat is de oorzaak?

Meestal is een te zure bodem de oorzaak

Hierdoor kunnen de wortels van het gras de benodigde voedingsstoffen niet voldoende opnemen. Bovendien kan een zure bodem ook minder goed die voedingstoffen vastgehouden, waardoor ze sneller wegspoelen. Mos groeit lekker op een bodem met een te lage pH (zure grond) waarde en neemt de plaats in van het gras.

Hoe lossen we het probleem op?

Breng jaarlijks de zuurgraad van de bodem op peil om de groeiomstandigheden van het gazon te verbeteren. Doordat het gazon gezond is, en blijft, krijgt ook de ontwikkeling van mos geen kans! Hiervoor is DCM Groen-Kalk zeer geschikt! Voor een gazon is een pH tussen 6,0 en 7,0 ideaal. Hulp nodig? Onze hovenier weet raad!

Jaarlijks bemesten om mos in het gazon te voorkomen!

Daarvoor is onderhoud van het gazon noodzakelijk om het mooi te houden! Behalve de jaarlijkse kalk gift is het belangrijk om het gazon regelmatig (2 of 3 keer per jaar) te bemesten om te zorgen voor voldoende voeding in de bodem. Een uitgebalanceerde organische meststof voor het gazon is DCM Gazon Pur.

Deze stof is tevens een indirecte mosbestrijding. Het mos verkleurt al na een paar dagen en sterft af. Na drie weken kan je het dode mos (door het gazon te verticuteren) gemakkelijk verwijderen. Wanneer daarna nog niet alle mos is verdwenen, is een extra gift noodzakelijk.
Tijdens het uitvoeren van deze bemesting moet de bodem voldoende vochtig zijn (en blijven) om de meststoffen goed op te kunnen nemen. Bij het bemesten van het gazon op een zonnige zomerdag: Zorg voor voldoende beregening om vervelende geur en verbranding te voorkomen!

Het voordeel van Gazon-Pur, ten opzichte van andere gazon meststoffen, is:

  • De lange werking (gedurende ca.100 dagen) zodat er voldoende voeding aanwezig is voor een goede hergroei van het gazon na het verticuteren. Hierdoor worden sterke dichte zoden gevormd, waarin mos minder kans krijgt!
  • Deze meststof heeft een uitgebalanceerde verhouding van stoffen (NPK 8-4-20 + 3 MgO), die speciaal zijn ontwikkeld voor het gazon.
  • Geen vlekken op tegels en kleding.
  • Hoog kaliumgehalte waardoor de grasmat, beter bestand is tegen betreding, droogte en vorst.
  • De meststof is stofvrij en gelijkmatig uit te strooien.