https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/p1140985_cr_tn.jpg

Wat te doen met uitgebloeide Narcis?

Als de narcis is uitgebloeid mag die nooit worden afgeknipt! Maar wat doen we dan met de verwelkte bloemen en het steeds lelijker wordend blad?

Jarenlang plezier van bloeiende Narcissen

De Narcis gewoon laten staan

De Narcis is een meerjarige bolplant en kan na de bloei gewoon in de tuin (in pot of volle grond) blijven staan. Als we willen dat de plant volgend seizoen weer opnieuw mooi gaat bloeien, moet de plant voldoende reservevoedsel in de bol opslaan. Dit voedsel haalt hij uit de bladeren en die mogen daarom (zolang ze nog niet geheel verwelkt zijn) niet worden weggenomen!

Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen

De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen. Dit is trouwens ook van toepassing op andere bolplanten. Op deze wijze kunnen bolplanten dus goed met andere tuinplanten worden gecombineerd in de tuinaanleg.

Wat te doen met het lelijke blad?

Het blad aan de bol laten we dus geheel afsterven, maar dat wordt lelijk en geel. Als je dat rommelig vindt staan, kan je zodra de plant geheel is uitgebloeid de groene bladeren voorzichtig bij elkaar binden. Pak hiervoor twee bosjes bladeren (samen met de bloemstengels) vast en leg daar losjes een knoop in. Op deze wijze kan je de bladeren wat wegwerken onder de nieuwe omliggende begroeiing en vallen de bruin wordende bladeren minder op! Met name in een beplantingsplan met een dichte (bodem bedekkende) beplanting is dat heel effectief. Zodra het blad helemaal bruin is en los laat, kan je eventueel de bosjes verwijderen.