https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/hydrangea-limelight-4135_cr_tn.jpg

Tijd om de Hortensia’s te snoeien!

Deze schitterende plant is makkelijk te onderhouden, maar als je hem mooi wilt houden moet hij wel gesnoeid worden. Tevens moeten alle gesnoeide Hortensia’s in maart-april worden bemest met organische mest (bv. DCM-mix2). Hieronder geven wij een snoeiadvies per soort:

De snoeiwijze is van invloed op de bloei

Wanneer snoeien we de Hortensia?

Vaak wordt Hortensia helemaal niet gesnoeid (hoogstens alleen de oude bloemen) en ontstaat er na verloop van tijd een onooglijke wilde struik! Door regelmatig te snoeien hebben we invloed op de hoeveelheid en de grootte van de bloemen. We snoeien de Hortensia in het vroege voorjaar. Niet in het najaar omdat de oude bloemen de plant beschermen tegen de vorst!

Verschillende snoeiwijzen per soort:

Afhankelijk van de soort en grootte (leeftijd) van de struik worden de Hortensia’s op verschillende wijze gesnoeid!

  • De ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens) snoeien we helemaal af tot ca 5 á 10 cm boven de grond. Zo verkrijgen we mooie grote bloemen.
  • De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) van 1 á 2 jaar oud, snoeien we op dezelfde wijze (tot ca 5 á 10 cm) boven de grond af, om een kort stevige vertakking te krijgen. Een flinke snoei zorgt voor stevige stelen en een rijke, sterke bloei!
  • De wat oudere exemplaren worden alleen uitgedund (zie werkwijze bij ‘uitdunnen’ van boerenhortensia). Als de Pluimhortensia te groot wordt, kan die op dezelfde wijze sterk worden terug gesnoeid als de struik van 1 á 2 jaar oud.
  • De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla en Hydrangea serrata), met grote bolle bloemen, of platte bloemschermen, moet alleen uitgedund worden. Snoei elk jaar, van elke 3 tot 4 takken, één oude tak bij de grond terug, de rest blijft staan. Dit stimuleert jonge groei vanuit de basis en verjongt de plant continue.
  • Pas met deze hortensia wel op voor de nachtvorst bij het geheel terugsnoeien van een gedeelte van de struik! Van de overige takken worden alleen alle oude bloemen aan het eind van de tak weg geknipt, anders zal de plant niet, of slecht bloeien!
  • De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) hoeft niet te worden gesnoeid, maar vaak vinden wij de takken de struik een rommelig uiterlijk geven. In dat geval snoeien we de ongewenste takken hetzelfde als bij de boerenhortensia.
  • De klimhortensia (Hydrangea anomala ssp petiolaris) snoeien we anders. Omdat deze klimplant meestal tegen een muur of schutting wordt geleid, snoeien we na de bloei de uitstaande takken terug tot de steltakken. Hierdoor wordt de plant compacter en niet te dik.

Zijn hierover nog vragen? Wij beantwoorden die graag!