https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/vlinders-op-vlinderstruik.jpg

Snoei de vlinderstruik in februari/maart

De vlinderstruik (Buddleja davidii) groeit zeer snel en maakt lange scheuten. Door de struik flink te snoeien zal hij meer jonge scheuten vormen, waardoor er (hetzelfde jaar!) nog meer bloemen worden gevormd.

Een gezonde vlinderstruik trekt veel vlinders aan!

Snoeien in het vroege voorjaar

Alle takken van deze vlinderstruik worden in het vroege voorjaar (als de vorstkans overdag is geweken) tot ongeveer 20 á 30 cm boven de grond afgeknipt. De struik blijft dan mooier van vorm, krijgt meer bloemen en wordt van binnen minder kaal. De struik bloeit in de zomer/nazomer op éénjarig hout en trekt daarbij veel vlinders aan!

Wil je de struik compacter maken?

De meeste vlinderstruiken worden gemakkelijk 2,5 á 3 meter hoog, maar het is mogelijk om dat te beïnvloeden. Als je de struik wat meer compact wilt houden kun je in juni de toppen uit de nieuwe scheuten knippen. De plant wordt dan steviger en voller, doordat hij zich meer vertakt. De plant blijft dan ook kleiner en krijgt nóg meer bloemen!

2e bloei stimuleren

Als de bloempluimen zijn uitgebloeid kan je nieuwe bloei stimuleren door de oude bloem er gelijk uit te knippen. Onder elke oude bloem zitten nieuwe bloemknoppen (de kleine blaadjes die zichtbaar zijn) die dan zullen uitgroeien tot een nieuwe bloem. Als je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, dan kan de struik (afhankelijk van het weer) wel tot in oktober blijven bloeien!

Niet alle vlinderstruiken in het voorjaar snoeien!

Buddleja alternifolia mag niet in het voorjaar kort gesnoeid worden, want dan gaat hij niet bloeien! Deze heester bloeit in juni op tweejarig hout en wordt daarom alleen ná de bloei gesnoeid. Knip direct na de bloei alle uitgebloeide takken weg. Alleen enkele takken met jonge scheuten blijven staan. Hierdoor wordt hetzelfde jaar weer nieuw hout aangemaakt, waarop het volgende jaar de bloemen weer zullen groeien.

Wil je persoonlijk advies, of informatie over het maken van een beplantingsplan? Vraag dat dan bij ons aan.