https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/01/senecio-met-geranium_cr_tn.jpg

Mooi grijs is niet lelijk!

Grijze planten zorgen voor een ontspannen sfeer in de tuin en combineren gemakkelijk met andere planten. Zij laten een beplantingsplan spreken, zonder dat het een bont spektakel wordt!

Grijs geeft rust in de tuin

De kleur grijs is makkelijk te combineren met andere kleuren

Grijs zorgt voor levendige kleurcombinaties. Het grijze blad versterkt de andere kleuren, maar geeft ook voor rust in de border! Ook zorgen deze planten voor een mediterrane sfeer in de tuin.

Vaak hebben grijze planten géén echt grijs blad!

Veelal zijn de bladeren van deze planten groen, maar zorgt de beharing of schilfers aan het blad voor een grijze kleur! Door het dunner worden van de beharing, oogt de plant in de zomer soms minder grijs dan in het voorjaar.

Welke planten ‘hebben’ grijs blad?

Er zijn niet veel bomen (worden in dit artikel niet behandeld) met grijs blad! Meestal zijn het (half)heesters of vaste planten. Waarschijnlijk één van de bekendste grijsbladige planten is de Lavendel (Lavandula angustifolia of L. Stoechas), maar er zijn er nog veel meer.

Grijsbladige (half)heesters

Veel soorten vlinderstruiken (Buddleja), maar ook een aantal wilgen (Salix) hebben grijs blad. Grijsbladige heesters bloeien opvallend vaak blauw, zoals Perovskia atriplicifolia (reuzenlavendel) die erg goed combineert met gewone lavendel en rozen. Andromeda polifolia (lavendelhei) is een klein ‘wintergroen’ struikje met grijsgroene blaadjes.

Opvallend veel grijsbladige heesters hebben blauwe bloemen, maar de Elaeagnus angustifolia (smalle olijfwilg) heeft in het voorjaar gele, geurende bloemen. Santolina chamaecyparissus (heiligenbloem) is een mooie compacte halfheester en heeft ook zonder bloemen grote sierwaarde in de border. Als je de gele bloempjes niet wilt, snoei de plant dan flink in het voorjaar (na de vorst), dan blijft de bloei uit!

Ook Phlomis fruticosa (brandkruid) heeft gele bloemen en bloeit lang gedurende de 2e helft van de zomer. Dit struikje is helaas niet geheel winterhard. Er zijn meer grijsbladige heesters die ’s winters wat bescherming nodig hebben, zoals Caryopteris clandonensis (blauwe spiraea ). Dit is een zéér fraaie, maar langzaam groeiende heester, die lang bloeit. Op een beschutte plek een prachtige aanvulling in de border!

Vaste planten met grijs bladhosta Halcyon

Het aanbod van vaste planten met grijs blad, die geschikt zijn voor ons klimaat, is zeer groot. Stachys byzantina (ezelsoor) en Hosta (b.v. H. tardiana ‘Halcyon’, zie foto) zijn misschien wel de meest bekendste vaste planten met grijs blad, maar er zijn er nog veel meer!

Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’ (smalbladige edelruit, of bijvoet) is een mooie opvulplant voor een zonnige border. Meer vaste planten met grijs blad zijn: Diverse distelsoorten (Echinops), wolfsmelk (Euphorbia), Achillea tomentosa (Duizendblad), Brunnera macrophylla Jack Frost (Kaukasische vergeet-mij-niet) en Helichrysum italicum (kerrieplant).

combinatie grijs blad met salviaEen andere mooie Helichrysum is; H. petiolare (zie foto, mooi in combinatie met blauwe Salvia). Deze soort is niet geheel winterhard, maar zeer geschikt als opvulplant in potten met kleurige zomerbloeiers. Ook een veel gebruikte kuipplant is Senecio cineraria ‘Silver Dust’ (wit askruid) met helder gele bloemen en decoratief zilvergrijs blad (zie foto). Ook deze plant kan onder gunstige omstandigheden goed de winter doorkomen.

Verder zijn er ook grijsbladige bodem-bedekkende planten, zoals Cerastium tomentosum (viltige hoornbloem) en Acaena buchananii (stekelnootje) geschikt voor zonnige plaatsen. Er zijn ook diverse siergrassen die blauw/grijs blad hebben, zoals: Helictotrichon sempervirens (sierhaver), Festuca glauca (zwenkgras) en Koeleria glauca (fakkelgras).

Wat is de beste plek in de tuin?

De meeste grijsbladige planten houden van een zonnige plek, maar let op; niet allemaal! Bij twijfel geven wij graag vrijblijvend advies, of een prijsopgave voor een beplantingsplan of compleet tuinontwerp.