https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2020/04/gaai-nieuwsbrief-boven-bew-1200x675.jpg

Maak een vogelvriendelijke tuin

De vogelvriendelijke tuin is opgebouwd ui de 4 V's: Veiligheid - Variatie - Voedsel - Voortplanting

Heb jij al een vogelvriendelijke tuin?

Veiligheid

Een vogelvriendelijke tuin heeft verstop-plekken, zoals hoge bomen of dichte struiken, waar vogels naar toe kunnen vluchten.

Variatie

Maak ook een gevarieerde tuin waardoor een vogelvriendelijke natuur ontstaat. Niet alleen met verschillende soorten planten, maar anderzijds ook met stapelmuurtjes, een composthoop, vijver of pergola.

Voedselkardinaalhoed-bessen

Natuurlijk voedsel in de tuin trekt vogels aan. Daarvoor is een goed onderhouden gazon, de vijver en beplanting heel geschikt. Enerzijds trekt je daarmee wormen, rupsen en insecten aan en anderzijds zijn de vruchten, noten, zaden en bessen het voedsel. Verder help je de vogels natuurlijk ook met bijvoeren, zoals het zelf ophangen van vogelvoer!

Voortplanting

Zorg voor geschikte nestmogelijkheden. Bijvoorbeeld een dichte struik of boom, een ruimte onder het dak, maar daarnaast is het ophangen van een nestkast ook voor veel vogels geschikt. Iedere vogelsoort heeft zijn eigen voorkeur! In de bedrijfstuin heeft de Grote Bonte Specht een oude wilg uitgekozen als broedplaats. Op onderstaande video is te zien hoe deze mooie vogel de jonkies eten geeft!

Hoe gaan we dat aanpakken?

De vogelvriendelijke tuin is veilig!

Plant een boom, of meerdere bomen, die zorgen voor schuilmogelijkheden en soms ook voor voedsel. Daarnaast zorg je voor een beplantingsplan met dicht struikgewas, eventueel een doornstruik, zoals vuurdoorn. Deze struik is niet alleen geliefd bij de vogels om de veilige plek, maar ook om zijn heerlijke bessen! Het is tevens een goede keuze om een pergola of iets dergelijks in de tuin te plaatsen.

Hoe breng je variatie in de tuin?

Zorg bij voorkeur voor verschillende soorten (inheemse) planten. Niet alleen bomen en heesters, maar ook hoge- en lage vaste planten. Het gazon trekt merels (en andere vogels) aan die op zoek zijn naar wormen. De tuinvijver is niet alleen geschikt voor drinkwater, maar ook voor badderende vogels. Tevens trekt water veel insecten aan. Maak stapelmuurtjes, of een composthoop en leg takkenrillen (grotere tuin) aan. Daar komen ook veel insecten op af. Snoei de vaste planten niet in het najaar, maar ruim de dode takken pas na de winter op. Bij voorkeur veeg je ook niet alle bladeren weg, want in de natuurlijke tuin voelen de vogels zich het beste thuis!

De vogelvriendelijke kleine stadstuin

Niet elke kleine (stads)tuin heeft voldoende ruimte voor een grote boom, maar er zijn ook bomen die klein blijven! Als er geen ruimte is voor een dichte struik kan je ook een dichte klimplant kiezen, zoals bijvoorbeeld de groene klimop, of een klimhortensia. Afhankelijk van de situatie en groeiomstandigheden zijn veel geschikte planten voor de kleine tuin denkbaar. In plaats van een vijver, kan je ook een waterelement (met pompje) plaatsen, of een drinkschaal.

Zorg voor voldoende voedsel in de tuin

Zet inheemse planten in de tuin die tevens een natuurlijke voedselbron zijn voor de vogels. Dat zijn niet alleen de bessen van de vuurdoorn, maar er zijn ook andere planten met eetbare bessen en vruchten (voor mensen soms giftig!). Zoals de lijsterbes, moerbei, krentenboom en meidoorn. Daarnaast komen vogels ook op veel zaden af, waaronder van de zonnebloem en distels. Geliefde noten zijn onder meer beukennoten, hazelnoten en eikels. Veel vogels hebben insecten op het menu staan. Inheemse planten die insecten aantrekken zoals tijm, hemelsleutel, kattenstaart en koninginnekruid bloeien ook nog mooi!

Vind je het moeilijk om de juiste planten te kiezen? Vraag vrijblijvend advies

koolmees-met-jongenGenieten van jonge vogels in de tuin

Als de omstandigheden goed zijn, zullen vogels ook gaan broeden in de tuin. Voor veel tuinvogels zijn er nestkasten te koop, waarbij verschil zit (per vogelsoort) in de vorm, afmeting en vliegopening. Hang een nestkast niet in de zon, maar wél beschut tegen de wind. Bij voorkeur op een begroeide plek op het noordoosten, met een vrije aanvliegroute. Blijf uit de buurt van katten!

Er zijn veel meer geschikte planten!

Alle genoemde voorbeelden zijn maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Het is van belang om niet alleen te kijken naar een vogelvriendelijke plant, maar ook of die geschikt is in de tuin. Kies altijd een plant die past bij de plaatselijke groeiomstandigheden; grondsoort, bodemgesteldheid, vocht, standplaats (zon/schaduw), etc.

Weet je niet hoe je de vogelvriendelijke tuin moet inrichten?

Wij helpen je daar graag mee en kunnen desnoods een tuinontwerp, of een beplantingsplan maken!

Wil je meer weten? Vraag vrijblijvend informatie bij ons aan