https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/helleborus-orientalis_tn.jpg

Maak de wintertuin aantrekkelijk

Een voorbeeld van een mooie winterbloeiende vaste plant is de Helleborus oriëntalis (kerstroos of nieskruid). Deze vaste plant bloeit voornamelijk in de winterperiode en is daardoor heel waardevol in de wintertuin!

Er zijn meer mogelijkheden:

Winterviolen, potten en plantenbakken

Vul leeg-vallende plekken in de border op met bijvoorbeeld winterviolen en plaats een paar mooie bloembakken of potten met planten die er ook in de winter mooi uit zien.

Aantrekkelijke winterplanten voor in potten zijn:

Behalve winterviolen ook; Skimmia, Gaultheria (bergthee), Pernettya (parelbes), bolchrysant, winterheide en veel siergrassen (zoals Festuca en Carex). De meeste planten blijven mooi tot de vorst zijn intrede doet en overleven de winter zelfs! Vergeet niet om de potten ook in de winter water te geven.

Voor de borders zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden!

Er zijn een aantal mooie winterbloeiende bomen, heesters en vaste planten. Samen met de wintergroene planten zorgen deze planten voor ‘kleur’ in de wintertuin! Plant er een paar van en het resultaat is verbluffend!

Bijvoorbeeld de vaste plant: Helleburus oriëntalis

Deze vaste plant bloeit, afhankelijk van de soort, van januari tot april/mei. De bloemkleuren variëren van wit, of groenwit tot roze, rood of zelfs heel donkerrood. Sommige soorten hebben donkere stippels op de bloemblaadjes. Deze plant zaait zich gemakkelijk uit, maar is wél goed onder controle te houden! Door kruising ontstaan er steeds nieuwe varianten in bloemkleur.

De plant wordt ca 40 cm hoog. Plaats de plant in de halfschaduw of schaduw, in een goede waterdoorlatende vochtige bodem. In een pot kan ook, maar die moet dan wel (ook in de winter!) voldoende water krijgen.

Na de bloei vormt de plant nieuw blad, dat gedurende de winter boven de grond blijft (wintergroen). In het voorjaar knippen we het oude lelijke blad weg zodra de bloemen verschijnen en het nieuwe jonge blad zichtbaar wordt.

Een selectie van winter-bloeiende bomen, heesters en klimplanten:

Cornus mas (kornoelje)

Hamamelis (toverhazelaar)

Jasminum nudiflorun (winterjasmijn)

Mahonia japonica (mahoniestruik)

Prunus subhirtella ‘Autumnale’ (sierkers)

Viburnum tinus,

Viburnum bodnantense (sneeuwbal)

En natuurlijk zijn er winter-bloeiende bolgewassen

Het sneeuwklokje is heel bekend, maar de Eranthis (winterakoniet) is ook een echte winterbloeier! Dit blijvende plantje zaait zich gemakkelijk uit en vormt na enkele jaren een mooi geel tapijt in december en januari. Stop nu alvast bolletjes in de grond of in een pot en je hebt straks een gezellige bloementuin!

Vind je het moeilijk om zelf een beplantingsplan te maken?

Wij helpen je daar graag bij, of geven vrijblijvend informatie over de mogelijkheden!