https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/herfstbladeren_tn.jpg

Kleurenspektakel in de herfst

Sommige loofbomen (en heesters) krijgen een fraaie herfstkleur, maar een aantal zijn wel héél spectaculair! En... Welke bomen zijn het mooist? Welke boom is geschikt in mijn tuin? In deze nieuwsbrief geven wij antwoord op deze vragen, waar wij ons beperken tot de plantengroep van boomsoorten.

Waarom krijgen sommige bomen een herfstkleur?

Wat heeft een boom nodig?

Elke boom heeft water met voedingstoffen (uit de grond) en gas (uit de lucht) nodig om te kunnen leven. Door het zonlicht worden belangrijke voedingstoffen aangemaakt: een soort suiker en een stof die de bladeren groen kleurt. Zonder deze stoffen kan de boom niet leven!

Waarom krijgen loofbomen een herfstkleur?

In de herfst is er minder zonlicht. Hierdoor worden er bij de meeste bomen geen voedingstoffen meer aangemaakt. Met name bij lage temperaturen wordt in de herfst het chlorofyl in de bladgroenkorrels afgebroken. Het groen verdwijnt langzaam uit de bladeren en de boom gaat in rust. Door het verdwijnen van bladgroen worden andere kleuren (die ook al in het blad aanwezig waren, maar wij niet konden zien) zichtbaar, zoals geel en oranje.

Waarom vallen de bladeren in de herfst af?

Deze loofbomen zijn gewoonlijk, als het blad blijft zitten, niet bestendig tegen onze winters en laten daarom het blad vallen.

Welke bomen krijgen mooie herfstkleuren?

Niet alle loofbomen geven spektakel in de herfst. Een boom(soort) met mooie herfstkleur is b.v.: Acer rubrum (rode esdoorn), Acer palmatum (japanse esdoorn), Amelanchier (krentenboom), Cercidiphyllum japonicum (katsuraboom), Fraxinus angustifolia ‘Raywood’ (es), Juglans nigra (zwarte walnoot), Liquidambar styraciflua (amberboom), Parrotia persica (ijzerhout), Phellodendron amurense (amurkurkboom), Viburnum opulus (gelderse roos), Tilia (linde), Sorbus (lijsterbes), Quercus rubra (eik), Zelkova serrata

Heeft het weer invloed op de bladkleur?

Ja, behalve dat het al per boomsoort (en cultivar) is bepaald, ontstaan de allermooiste herfstkleuren als het najaar heel zonnig, droog en koel (met koude nachten) verloopt. In die omstandigheden wordt de herfstkleur veel intensiever. Hierdoor krijgt dezelfde boomsoort in landen buiten Europa, waar de zon-intensiteit groter is, ook een intensere herfstkleur. Verder is ook de grondsoort (aanwezigheid van bepaalde voedingstoffen) enigszins van invloed. Natuurlijk mag het ook niet hard hebben gewaaid, want dan vallen de bladeren sneller af!

Welke boom is geschikt voor mijn tuin?

Het antwoord op deze vraag is allereerst afhankelijk van de situatie, zoals: Grondsoort en standplaats. Het is belangrijk om te weten hoe hoog de boom mag worden en hoeveel ruimte er beschikbaar is!
Als we dat weten, kijken we niet alleen welke boomsoort daar past, maar ook welke het mooiste combineert met de andere planten. Desgewenst maken we een compleet beplantingsplan.

Wanneer kan een boom worden geplant?

Veel bomen (niet alle!) worden tegenwoordig in container gekweekt, waardoor ze het hele jaar door geplant kunnen worden. Dat heeft ook een nadeel: Deze bomen zijn duurder dan bomen uit de volle grond, die meestal alleen in de winterperiode leverbaar zijn. Verder hebben bomen in het 1e groeiseizoen véél meer water, dus zorg, nodig. Dat is in de zomer lastiger te leveren dan in de winter!

De winter is nog steeds de beste plantperiode voor bomen

De prijs is mede doorslaggevend, maar nog belangrijker: De kans op snel aanslaan is in de winter veel groter! Omdat de boom dan in rust is en veel minder zorg nodig heeft. Hoewel men zich nog wel eens vergist in de aandacht die een plant in de winter nodig heeft: Ook in de winter heeft nieuwe aanplant tijdens droge periodes extra water nodig! Bovendien is de keus in boomsoorten in de winterperiode groter. Uiteindelijk zijn de omstandigheden in de winter dus het beste!