https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/05/koninklijke-serres-van-lake-1200x800.jpg

Indrukwekkende koninklijke serres

De symboliek van de Japanse tuin, een koninklijke exotische tuin en een verrassende kruidentuin. Dit zijn de opvallendste excursies die wij afgelopen weekend tijdens onze studiereis naar België hebben gedaan. Behalve dat het natuurlijk erg gezellig is om met vakgenoten op stap te gaan, was de reis ook héél interessant!

Tuinen bezoeken om inspiratie op te doen

Bijzondere excursies die iedereen kan doen

Behalve een bezoek aan diverse parken en hofjes in Brussel stonden er ook een paar hele bijzondere excursie op het programma. Dat was onder meer een bezoek aan de Koninklijke Serres van Laken, de Japanse tuinen in Hasselt. Ook de kruidentuinen van de abdij Herkenrode in Hasselt is een aanrader om eens te bezoeken!

De Koninklijke Serres van Laken

Deze exotische plantentuin is in 1873 ontworpen met nieuwe bouwtechnieken en is wereldberoemd. Vooral de combinatie van metaal en glas als bouwmateriaal gaf gestalte aan een nieuw soort gebouw: De serre. Elk jaar in de lente worden de Serres van Laken gedurende een drietal weken opengesteld voor het publiek.

Monumentale glaskoepels

Dit serrecomplex is uniek in Europa. Zowel de architectuur, de omvang van de Serres als de plantencollectie zijn buitengewoon. De collectie bevat nog een aantal originele planten uit de tijd van Koning Leopold II en vele uiterst zeldzame planten.

beek-japanse-tuin

De Japanse Tuin in Hasselt

Deze Japanse tuin is ontworpen door een Japanse tuinarchitect. Met een oppervlakte van 2,5 hectare is het de grootste Japanse tuin in Europa.

Een Japanse tuin komt niet zomaar tot stand

In de Japanse tuinkunst is de ligging van elke steen belangrijk en verwijst naar het leven zelf. Eeuwenoude handleidingen bepalen de aanleg van Japanse tuinen. Rotsen worden zonder bewerking in de tuin geplaatst, in de positie waarin ze in de natuur voorkwamen. Er wordt gebruik gemaakt van veel symboliek waarbij rotsblokken onvergankelijk zijn. Zorgvuldig geplaatste tegels tonen dat elke stap in het leven wordt overdacht. Het licht van de steenlantaarn verwijst naar de vuurvliegjes met hun ‘lampjes’ die liefde symboliseren.waterval-japanse-tuin

De symboliek van rots en water

In het ontwerp van de Japanse tuin is een waterpartij de stroom des levens. De bron staat symbool voor de geboorte en de kinderjaren. De kracht van de waterval voor de voortstuwende kracht van de mens gedurende zijn leven. Het snelstromend water symboliseert de spanningen in het leven. De rivier die van wild stromend naar kabbelend overgaat, toont het wegebben van de wildheid van de jeugd. De rivier eindigt tenslotte in een rustig watervlak, de rustgevende plek waar men zich volop aan meditatie kan overgeven zonder zich zorgen te moeten maken over het aardse bestaan.

De Ryumon-no-take waterval

Deze waterval is geen gewone waterval, maar een drakenpoortwaterval, gebaseerd op een Chinese legende. Ze vormt de scheiding tussen het aardse bestaan en het hiernamaals.

De Yatsuhashi zigzagbrug

De brugdekken liggen trapsgewijs op elkaar in hoeken van 90 graden. Daarmee wordt het boze geesten onmogelijk gemaakt om te passeren.

japanse-zigzagbrugJapanse theeceremonie; onderdeel van de zen-beleving

Een wonderlijke Japanse theeceremonie is onderdeel van deze excursie. Een ritueel dat kunst en traditie verenigt. Het is leuk om dat een keer mee te maken en aan het eind ‘genieten’ we allemaal van een kopje matcha-thee.

De abdijtuin Herkenrode

De kruiden- en inspiratietuin bij de abdij van Herkenrode is geen gewone abdijtuin, maar een hedendaags kruidenpark. De abdijtuin bestaat uit twee grote delen: de Hortus Officinalis (leertuinen) en de Campus Officinalis (gebruikstuinen). In beide tuinen staan telkens ongeveer 250 verschillende kruiden en kruidachtige planten. De Campus Officinalis is niet alleen een mooie tuin, maar ook indrukwekkend aangelegd.

Een leuke, maar vooral ook verrassende kruidentuin

De planten in de Campus Officinalis staan gegroepeerd volgens gebruik: Verfkruiden, keukenkruiden, kruiden voor genezing, enz. Er wordt informatie gegeven over de historische achtergrond van de kruiden. Ook is er uitleg over de link tussen kruiden en religieus gedachtegoed. De informatie zet je aan tot nadenken over de hedendaagse opvattingen over kruiden en welzijn.