https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/06/terras-met-witte-pergola-sept-2005-049_tn.jpg

Hoe maak je een goed vuur?

Een open haard of kachel in de tuin geeft niet alleen warmte, maar brengt ook sfeer. De verkeerde werkwijze, of het gebruik van verkeerde materialen, kan gezondheidsklachten en overlast veroorzaken! Niet alleen bij jezelf, maar ook in de omgeving.

Voorkom overlast in je woonomgeving

Wat zijn de risico’s?

Bij verkeerd gebruik van brandmateriaal neemt het gehalte koolmonoxide, dioxine, metaalverbindingen, zoutzuur en formaldehyde in de rook toe. Hierdoor lopen jonge kinderen en mensen met ademhalingsziekten (gevoelige luchtwegen, longpatiënten, astma, ed.) een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Ook is de neerlag van roet op wasgoed, ramen, kozijnen en tuinmeubelen een veel voorkomende vorm van overlast.

Dat is allemaal te voorkomen

Het gebruik van tuinhaarden neemt nog steeds toe, maar er is helaas ook nog veel gebrek aan kennis over het maken van een goed vuur. Je hebt zelf invloed op de samenstelling van de houtrook en daarmee ook op de gezondheidsrisico’s en stookoverlast. Die kan je voorkomen door de juiste soort kachel te kiezen en ‘goed te stoken’.

tuinhaard-in-achterwand

Gemetselde haard in achterwand veranda

Wat is ‘goed stookgedrag’?

Goed stoken kan worden samengevat als: Stoken met een kachel op bedrijfstemperatuur – Het gebruik van droog en schoon hout – Rekening houden met de weersomstandigheden – Beperken van de stookduur tot een paar uur per dag – Zorgen voor een goede verspreiding van de rookgassen

Kies een buitenkachel die bij je past! (op maat gemaakt)

• Wij ontwerpen en bouwen allerlei soorten haarden voor in de veranda of op het terras in de tuin. Dat kan bij ons geheel op maat worden ontworpen. Wij bouwen veel soorten haarden en van verschillende materialen: Inbouw, losstaand, gemetseld, gestuct, vuurvaste metselstenen, of natuursteen; Het geeft allemaal een andere sfeer.

gashaard-in-de-tuin

Gashaard in schanskorven

• Ook leveren en plaatsen wij fabriekskachels (stalen of gietijzeren houtkachel, een allesbrander, een gashaard, een BBQ, of een combikachel waarin je ook kunt braden of mee kunt barbecueën).

• Om ruimte te winnen kunnen haarden en kachels ook worden ingebouwd in de wand, of geïntegreerd in een kast, van een tuingebouw.

Wij stellen hoge eisen aan onze tuinhaarden:

• De juiste isolatie (brandveiligheid )
• Goede vloer en fundering
• Hittebestendige materialen
• Situatie t.o.v. de wind
• Lange schoorsteen voor voldoende ‘trek’
• Pijpdiameter (goede afvoer van rookgassen is belangrijk voor de gezondheid)
• Weer- en vochtbestendig materiaal

Met onze creativiteit ontwerpen wij je droomhaard!

Bekijk de voorbeelden van onze tuinhaarden of vraag vrijblijvend informatie of advies over maatwerk tuinhaarden

Stooktips om overlast te voorkomen of te verminderen:

• De capaciteit van de kachel moet worden afgestemd op de grootte van de ruimte die verwarmd wordt. Liever een kleine kachel die voluit brandt, dan een grote kachel die wordt gedempt. Gebruik de volledige capaciteit van de kachel: zuinig stoken veroorzaakt roetaanslag in het schoorsteenkanaal, wat tot zware luchtverontreiniging en zelfs brand kan leiden.
• Gebruik een goed en schoon rookkanaal dat aan de vereisten uit het Bouwbesluit voldoet.
• Laat het rookkanaal van de kachel of open haard minstens jaarlijks door een erkende schoorsteenveger reinigen; dit voorkomt schoorsteenbranden en gezondheidsrisico’s.
• Gebruik alleen goed gedroogd hout. Vochtig hout brand niet goed, en zorgt voor veel rook en fijnstof in de lucht. Bovendien komen er bij een slechte verbranding vaak ook kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom is het belangrijk dat alle hout goed droog is! Vers gekapt hout duurt minimaal 2 jaar voordat het geheel droog is!
• Gebruik nooit de volgende houtsoorten: vochtig, geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard. Hierbij komen veel schadelijke stoffen vrij!
• Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof
• Allesbranders bestaan niet! Alleen het stoken van hout en kool zijn toegestaan. Plastic en textiel zijn ongeschikt voor verbranding en zorgen voor slechte luchtkwaliteit.
• Stook niet bij windstil of mistig weer; De rook blijft hangen en kan in combinatie met luchtvervuiling veel hinder veroorzaken. Bezoek de website van ‘de Stookwijzer’ om te zien wanneer het stoken wordt afgeraden. NB: Deze website is overigens niet de 100% oplossing om overlast-problemen te voorkomen omdat het uitgangspunt voor overlast niet altijd streng genoeg is.
• Houdt rekening met de windrichting in verband met de woonomgeving.
• Schuif niet de luchttoevoerklep dicht (‘smoren’): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open.
• Zorg voor voldoende toevoer van lucht naar de kachel en uitlaatklep van de schoorsteen. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
• Let op de kleur van de rookuitstoot: een goede verbranding geeft nagenoeg geen rook! Een donkergrijze of zwarte kleur wijst op verkeerde brandstof of onvolledige verbranding en dat is slecht voor jouw gezondheid en de mensen in je omgeving!
• Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.

Brongegevens (hier is tevens meer informatie over het stoken te vinden): Wij hebben onze eigen kennis aangevuld met informatie van de volgende websites: Gemeente Enkhuizen, ‘de Stookwijzer’ en het ‘Platform Houtrook en Gezondheid’. Dit platvorm geeft oplossingen aan om overlast of gezondheidsschade (als gevolg van het stoken van hout door particulieren) te voorkomen of te verminderen en is mede op initiatief van de Rijksoverheid ingesteld.