https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/03/schors-van-plataan.jpg

Het mysterie van de Plataan

Wij krijgen hier veel vragen over…. Gaat de boom dood? Komt dat door de warmte? Het valt ons op dat op internet veel is te lezen over afvallend schors van de Plataan, maar niet 'het waarom' van dit fenomeen!

Waarom verliest deze boom zoveel schors?

Het ‘vervellen’ van de Plataan is een normale gebeurtenis!

Bij het ouder worden van de boom wordt de stam steeds dikker. Bij de meeste bomen barst en scheurt de schors, maar de Plataan heeft een schors die bestaat uit diverse dunne laagjes. De oude bruine schors bladdert af, waarna mooie vlekken zichtbaar worden. De vlekken gaan van grijsbruin naar groen en van okerachtige tinten tot lichtgeel en roomkleurig.

Waarom verliest de Plataan deze zomer héél erg veel schors?

Elke zomer bladdert de schors (soms met flinke plakkaten) af, maar vooral bij langdurige droogte. Dit is normaal, de boom is niet ziek en gaat niet dood! Op deze manier raakt de boom vervuilende stoffen kwijt. Tijdens erg warme periodes laat de boom ook een deel van zijn bladeren vallen om verdamping tegen te gaan. Daardoor beschermt de boom zich zelf tegen verdroging!

De nieuwe schorslaag, die al van te voren aanwezig is onder de afgestoten schors, wordt groen. Dit bladgroen van de schors neemt de fotosynthese van het blad over. Fotosynthese is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt en is voor de boom dus noodzakelijk om te leven.

Platanen groeien goed in de bestrating

De plataan is een sterke boom en  is zeer geschikt om in het openbaar groen te planten. Platanen zijn makkelijke bomen die goed groeien in de nabijheid van de bestrating. Over het algemeen brengt deze boom weinig schade aan de bestrating toe. In de tuinaanleg worden Platanen ook graag toegepast als leiboom, of als dakplataan. De Plataan gedijt goed in warme streken, maar komt al sinds de middeleeuwen voor in Nederland. Deze boom is in ons land dus eigenlijk een ‘allochtoon’ (exoot), maar groeit hier erg goed. Daarom zeer geschikt om op te nemen in een tuinontwerp!