https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/09/vlinder-dagpauwoog-1200x900.jpg

Help de vlinders en de bijen!

Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Nectar bevat suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Help ze een handje en zorg voor veel bloeiende planten in je tuin!

Zorg voor veel bloemen in de tuin

Weet je dat er ook trekvlinders zijn?

We weten allemaal wel dat er trekvogels zijn, die hier broeden en de winter wegvliegen, maar wist je dat er ook vlinders zijn die wegtrekken? Trekvlinders die je in Nederland kunt zien zijn de atalanta, de distelvlinder, de oranje luzernevlinder, de gele luzernevlinder en de overdag actieve nachtvlinders gamma-uil en kolibrievlinder. vlindertuin

Hoe kunnen wij de vlinders helpen?

Begin mei is de tijd dat ze vanuit het zuiden ons land binnenkomen. Net als vogels kunnen trekvlinders vele duizenden kilometers vliegen! Trekvlinders hebben veel nectar nodig, want ze gebruiken veel energie. Zorg daarom dat er altijd iets bloeit in je tuin! Met name in de zomer en het najaar hebben trekvlinders veel voedsel nodig.

Maak een tuin met ‘vlinderplanten’?

Wij kunnen een tuinontwerp en/of een beplantingsplan maken met planten die geschikt zijn voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Wij houden daarbij rekening met de aanwezige grondsoort, groeiomstandigheden en standplaats. Uiteindelijk groeit niet elke plant op elke plaats! Vraag vrijblijvend informatie bij ons aan.

Welke plant voor welke vlinder? vlinderplant

Kolibrievlinder drinkt van IJzerhard (Verbena), een goede en lang bloeiende nectarplant. Iedere vlinder heeft zo zijn eigen voorkeur: smaken verschillen nu eenmaal. Het loont dus om veel verschillende nectarplanten in de tuin te zetten.

Zomerbloeiers top 5 voor vlinders

Help vlinders en bijen en breng kleur in de tuin, op het balkon of op het terras. Zet planten neer die lang bloeien en veel nectar geven. De top 5 van De Vlinderstichting is: Verbena (ijzerhard), Nepeta (kattenkruid), Hebe (struikveronica), Buddleija (vlinderstruik) en Phlox (vlambloem). Natuurlijk zijn er zijn veel meer mogelijkheden! Denk bijvoorbeeld eens aan Agastache (dropplant), Lavendel, Echinacea (Zonnehoed) of Wilde Marjolein. Kies voor biologische planten, die vrij zijn van pesticiden.

rupsVlinderplant top 10 gedurende het jaar

Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De top 10 van de Vlinderstichting is (op volgorde van bloeitijd): Winterheide, Viburnum (sneeuwbal), Judaspenning, Lavendel, Vlinderstruik, IJzerhard, Koninginnenkruid, Hemelsleutel, Herfstaster en Klimop. Er zijn natuurlijk veel meer planten geschikt, maar kijk ook naar de groeiomstandigheden.

Bovendien vinden wij het mooi als de planten ook goed met elkaar combineren. Wij kunnen je daarbij helpen met een beplantingsplan.

Gratis boekje ‘Tuinieren voor vlinders’

Vlinderstichting geeft een boekje uit: Tuinieren voor vlinders. Vol wetenswaardigheden over vlinders met informatie wat ze nodig hebben en welke soorten we in de tuin zien. Dit boekje geeft ook praktische tips voor het inrichten van een vlindertuin. Vraag het boekje gratis aan bij de Vlinderstichting.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van geschikte planten (grondsoort, standplaats, bloeitijd, etc) voor meer vlinders in de tuin? Wij kunnen helpen met een beplantingsplan, maar ook de planten leveren, een ontwerp maken, de tuin aanleggen, of het plantwerk uitvoeren!

Bron: De Vlinderstichting