https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/04/kerstkaart-bloeiend-2014-menyanthes-1200x614.jpg

Een prachtige bloeiende waterplant!

Wij wensen u een b(l)oeiend 2014 en sluiten het jaar af met aandacht voor deze mooie waterplant: Menyanthes trifoliata (waterdrieblad)

Zeldzame waterplant

Waterdrieblad (Menyanthes trifoliata) is algemeen voorkomend in Nederland, maar is in het wild sterk afgenomen. Daarom staat de plant toch op de Nederlandse Rode Lijst van zeldzame planten. De plant komt nu nog vooral veel in tuinvijvers voor.

Sierlijke franjeachtige bloem

De lange wortelstok kruipt over de bodem van de vijver. De scheuten die daarop verschijnen zijn ca 30 cm lang en drijven op het water. Het blad is driedelig. Deze plant bloeit in april met sierlijke franje-achtige witte bloemen, in een piramidevormige bloemtros. In de nazomer vindt er vaak een 2e bloei plaats. De knoppen zijn nog roze-rood, zolang de bloem gesloten is.

Toepassing van deze waterplant

Deze waterplant is heel geschikt in een beplantingsplan voor de vijver. Waterdrieblad combineert met veel verschillende planten, zoals de dotterbloem (Caltha palustris). De toepassing in de tuinvijver is vaak als moerasplant, maar de plant kan ook in het ondiepe deel van de vijver worden geplaatst. Een standplaats in de zon of halfschaduw heeft de voorkeur en de maximale waterdiepte bedraagt ca 30 cm.

Ben je geïnteresseerd in mooie vijverplanten? Wij geven vrijblijvend informatie over het maken van een beplantingsplan voor de vijvertuin, eventueel in combinatie met een tuinontwerp.