https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/05/liquidambar-in-herfsttooi_tn.jpg

De beste periode voor tuinaanleg

Deze periode heeft nog altijd de voorkeur voor het uitvoeren van plantwerk. Dat heeft te maken met de natuur, de beschikbaarheid en de prijzen.

Dat is nog steeds: De herfst en de winter

Maak nu al vast een tuinplan

Als er eerst nog een ontwerp of beplantingsplan moet worden gemaakt voor de tuin, is het belangrijk om daar nu al over na te denken. Planontwikkeling heeft tijd nodig en dan ligt dat klaar in de winterperiode om aan de slag te gaan.

Tuinaanleg kan het hele jaar door!

Ja, dat klopt, maar er zijn grote voordelen om in ieder geval het plantwerk in de herfst en winter uit te voeren.

Wij zetten hieronder de grote voordelen op een rij

  • De belangrijkste reden is omdat de planten dan in rust zijn: Tegenwoordig kan gedurende het gehele jaar plantwerk worden uitgevoerd, maar die planten hebben dan wel véél zorg nodig! Grote bomen en heesters hebben in het groeiseizoen elke dag een grote hoeveelheid water nodig. In het najaar of de winter zijn de planten in rust en vragen dan minder aandacht. In deze ‘rustperiode’ heb je er minder werk aan en is de kans dat de planten goed aanslaan daarom veel groter dan in de zomer.
  • Niet alle planten zijn gedurende het hele jaar verkrijgbaar: Vaak hangt de leverbaarheid af van de kweker, maar veel haagmateriaal (beuken, taxus, etc.), bosplantsoen en grote bomen zijn alleen in de winterperiode leverbaar. Deze kluit-planten worden alleen in de rustperiode geleverd.
  • Bovendien zijn hagen, heesters en bomen in het winterseizoen vaak een stuk goedkoper dan in de zomer. Dat komt grotendeels doordat deze planten in de winterperiode geen pot nodig hebben en met minder risico vanaf de kweker geleverd kunnen worden.

Dus wacht niet met het maken van plannen!

Als je daarbij hulp wenst, kunnen wij misschien van dienst zijn? Met het aanleggen van de tuin, of alleen het maken van een tuinontwerp en / of beplantingsplan. Een goed plan verdient zichzelf terug! Dat komt doordat er efficiënter kan worden gewerkt. Ook wordt er vaak bespaard op de aanschaf van planten en tuinmaterialen. Ik wil vrijblijvend meer informatie over de mogelijkheden.