https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2017/11/beleeftuin-branderhoeve-krantenartikel-web-1200x845.jpg

‘Beleeftuin’ bij De Branderhoeve

Hoe maak je een tuin geschikt voor jonge bewoners met een lichamelijke- en/of verstandelijke beperking?

Een tuinontwerp voor gehandicapte bewoners

Woonvoorziening De Branderhoeve

De Branderhoeve is een historische stolpboerderij dat op de Nationale Monumentenlijst staat. Het is volgens de regels van Monumentenzorg verbouwd tot woonvoorziening. Hier wonen mensen met een lichamelijke- en/of verstandelijke beperking. Deze instelling heeft appartementen voor (voornamelijk jonge) cliënten met 24 uur’s zorg en begeleiding.

Deze woonvoorziening wil een exclusief tuinontwerp

Men vond het moeilijk om de grote tuin voor de gehandicapte bewoners in te richten. De wens van de zorginstelling was om een ‘Beleeftuin’ te maken. Een thematuin met objecten waar jonge cliënten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zich kunnen uitleven. Wij hebben in samenspraak met de opdrachtgever een tuinontwerp gemaakt waarin veel te beleven valt!

Thematuin; Voelen, zien, horen, bewegen, licht, geur en kleur

Op verzoek van de  vereniging van ouders hebben wij veel beweeg- en geluidsobjecten in het tuinontwerp opgenomen. Aan de pergola hangen dingen die bewegen in de wind (mobiel etc.). Er zijn diverse andere speelattributen met (ratelende) geluiden en visuele effecten (beweegtoestellen, geluidelementen en kleurige panelen). Die zorgen voor een dynamisch effect en zijn door de begeleiders per seizoen te wisselen. beleeftuin-voor-kinderen

Op een verhoogde waterplaat (waterornament) kunnen ze stromend water zien, voelen en horen. Ook worden er nog kweektafels gemaakt.

Tuinontwerp voor een ‘Beleeftuin’

Wij hebben deze ‘beleeftuin’ ingericht met wandelpaadjes (breed genoeg voor rolstoelen) en veel kleur. Ook zijn er paadjes gemaakt van boomschijven (houten stap tegels in verschillende hoogtes). Hierop kunnen de bewoners met behulp van een begeleider staan en overstappen.

In het ontwerp zijn voornamelijk planten opgenomen die geuren (zoals tijm, rozemarijn, lavendel, citroengeranium) en kleurrijk zijn.

Centraal in het tuinontwerp ligt een dambordvloer met bergkisten waarop ook gezeten kan worden. Een groot prieel met zitbanken zorgt voor een knus hoekje waar begeleider en cliënt los van elkaar kunnen zitten. Elders in de tuin is een ligschommel gemaakt waar kinderen met een beperking lekker in kunnen hangen.

Aan een muur hangt een groot kleurig speelbord met buizen. Er is een wand met spiegels en beweegbare lamellen (lichtinval met schaduw effecten en strepen). Er is voldoende plek vrijgehouden aan wanden of schuttingen. Daar kan een kleine presentatie worden geven of wisselende (dieren)posters worden opgehangen.

Tuinaanleg met onze begeleiding

De tuinaanleg van de ‘Beleeftuin’ is onder begeleiding van onze hoveniers grotendeels door vrijwilligers uitgevoerd. Alleen een aantal specialistische onderdelen hebben wij zelf uitgevoerd. De bewoners zijn erg tevreden met het resultaat! Kijk voor meer foto’s van dit project bij de projectfoto’s