Actueel - Frans Commandeur Tuinontwerpen https://www.franscommandeur.nl Altijd een gespecialiseerde hovenier voor tuinontwerp of tuinaanleg! Wed, 04 Aug 2021 10:45:52 +0000 nl hourly 1 https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2018/01/icon_512.png Actueel - Frans Commandeur Tuinontwerpen https://www.franscommandeur.nl 32 32 Jubileum Frans Commandeur 20 jaar! https://www.franscommandeur.nl/actueel/jubileum-frans-commandeur-20-jaar/ https://www.franscommandeur.nl/actueel/jubileum-frans-commandeur-20-jaar/#respond Wed, 04 Aug 2021 09:01:45 +0000 Marja van Diepen https://www.franscommandeur.nl/?post_type=news&p=3931 ... Lees verder]]> Klein feestje bij Frans Commandeur Tuinontwerpen

Geheel overdonderd (Frans was dit heugelijke nieuws zelf gewoon even vergeten 😉 neemt Frans de vlag, maar ook de uitgebreide felicitaties in ontvangst!

Creatieve tuinontwerpen maken en uitvoeren

Frans Commandeur is al heel lang hovenier en heeft zich bovendien gespecialiseerd in het maken van tuinontwerpen. 20 Jaar geleden was Frans nog bedrijfsleider en tuinontwerper op de hoveniersafdeling van een groot landelijk tuincentrum. Om zijn creativiteit kwijt te kunnen is hij in 2001 zijn eigen bedrijf gestart: Een tuinontwerpbureau en hoveniersbedrijf in Hoogkarspel, vlakbij Hoorn. Frans kon het werk al snel niet meer alleen aan en heeft daarom (inmiddels ook al meer dan 14 jaar geleden) een enthousiast team gevormd, om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Comfortabel tuingebouw op maat

Een overkapping, of ander tuingebouw, geeft meer leef-comfort in de tuin. Met een veranda of overkapping kan je, ook op een frisse zomeravond, nog langer genieten in de tuin. Frans heeft al lang geleden vastgesteld dat de standaard tuinhuisjes te veel beperkingen hadden. Daarom is hij naast tuinontwerpen ook maatwerk tuingebouwen gaan ontwerpen en bouwen, waarna de afdeling tuingebouwen is opgericht. Door zelf een tuinhuis te ontwerpen past het tuingebouw op elke locatie en wordt de gehele indeling aangepast aan de wensen van de klant!

Relaxen in een verwarmd tuingebouw

Voor veel mensen is een tuingebouw het verlengstuk van de huiskamer. Wil je tijdens koudere periodes hier ook nog van kunnen genieten, dan is een tuinhaard een gezellige oplossing. Wij ontwerpen zelf een maatwerk tuinhaard in je veranda, of ander tuingebouw, en bouwen die geheel op maat. Met een tuinkachel geniet je ook in de winter nog volop van je tuin! Zie ook onze nieuwsbrief: Hoe maak je goed vuur?

Als ‘vakbekwaam hovenier’ had Frans veel ervaring

‘Vakbekwaam hovenier‘ ben je niet vanzelf, dat is een officiële opleiding waarin extra (met name ook theoretische) kennis wordt vergaard. Een vakbekwaam hovenier heeft niet alleen verstand van de praktijk, maar heeft ook de achterliggende technische kennis van alle onderdelen. Met de aanvullende opleiding ‘ontwerpen en planpresentatie’ heeft Frans zich verder ontwikkeld in het maken van tuinontwerpen. Dit onderdeel is vaak de basis van een mooi resultaat.

Beleef ze maar, mijn tuinen!

Als tuinontwerper, maar ook als hovenier, vindt Frans dat de tuin een onderdeel moet zijn van je woongenot. De tuin moet aansluiten bij jouw gevoel, jouw beleving: het is tenslotte de plek waar jíj verkeert!

Ik draag de natuur een warm hart toe en ben lid van De Bomenstichting, Boerderijenstichting Noord-Holland (Vrienden van de stolp), het Westfries Genootschap en van Landschap Noord-Holland.

Wil je advies voor een passende oplossing in jouw tuin?

Wij helpen je daar graag mee; met advies, een tuinontwerp, of een beplantingsplan. Vraag ons vrijblijvend advies

]]>
https://www.franscommandeur.nl/actueel/jubileum-frans-commandeur-20-jaar/feed/ 0
Prettige feestdagen! https://www.franscommandeur.nl/actueel/prettige-feestdagen/ https://www.franscommandeur.nl/actueel/prettige-feestdagen/#respond Wed, 16 Dec 2020 19:54:32 +0000 Marja van Diepen https://www.franscommandeur.nl/?post_type=news&p=3929 ... Lees verder]]> Een bloeiend jaar

Het was een bewogen jaar met de nadruk op corona, maar ook hebben we weer veel mooie opdrachten mogen uitvoeren. Onze dank daarvoor!

Crocosmia lang bloeiende plant

Op dit moment ben je misschien niet meer zo vaak in de tuin, tenzij je een overkapping met verwarming hebt staan. Toch zijn er veel laatbloeiers, waardoor de tuin nog steeds fraai is om naar te kijken! Crocosmia is een zomerbloeier, maar ook lang bloeiende plant. Er zijn ook enkele laatbloeiende soorten die zelfs tot de eerste nachtvorst nog bloemen hebben. De plant heeft opvallende bloemkleuren, variërend van geel, tot oranje en rood. Sommige soorten hebben ook mooie bessen, waardoor ze ook na de bloei nog aantrekkelijk zijn. Een ideale plant dus om bij de tuinaanleg in een vaste planten border te zetten!

Crocosmia is een mooie borderplant

De hoogte van deze plant verschilt per soort. Sommige soorten worden  ca 45 cm, maar andere soorten kunnen wel een meter hoog worden. De naam van de plant is afgeleid van het woord krocus, betekent in het Grieks saffraan) omdat de plant naar saffraan geurt. De bladeren zijn zwaardvormig en lijken wel een beetje op een iris. Crocosmia doet het goed in droge grond en is mooi in combinatie met ijzerhard, zonnekruid en zonnehoed.

Wanneer planten?

Wij adviseren om de bol in maart te planten (na de nachtvorst) op een warme zonnige plek in de tuin. Laat de bol (na de bloei) gedurende de winter in de grond zitten, maar dek hem wél goed af tegen de vorst. Laat de plant verder met rust en knip het oude loof pas in het voorjaar weg. Het volgende jaar is de plant gewoonlijk wél winterhard, maar de plant houdt beslist niet van natte grond!

Wil je meer informatie over deze plant, of ben je geïnteresseerd in een beplantingsplan? Wij helpen je er graag mee!

Voor nu wensen wij je: Prettige feestdagen & een b(l)oeiend 2021!

]]>
https://www.franscommandeur.nl/actueel/prettige-feestdagen/feed/ 0
Ben jij ook een apostel? https://www.franscommandeur.nl/actueel/ben-jij-ook-een-apostel/ https://www.franscommandeur.nl/actueel/ben-jij-ook-een-apostel/#respond Thu, 19 Nov 2020 14:08:45 +0000 Marja van Diepen https://www.franscommandeur.nl/?post_type=news&p=3924 ... Lees verder]]> Wij kunnen zo niet langer door gaan

Niet alleen de film A life on our Planet van David Attenborough laat dat zien. Ook de pandemie waarin we zijn verzeild, maakt duidelijk: De maakbare wereld bestaat niet!

Respect voor Moeder Aarde

Het moet anders. We moeten veel meer respect hebben voor Moeder Aarde. Haar koesteren en van de ondergang redden. Daar is wel een cultuuromslag voor nodig, en die verlopen meestal niet zo snel. Mensen moeten overtuigd worden van het doel en dat klinkt makkelijker dan het is. Kijk maar naar al het gedoe rondom de aanpak van corona.

Zijn hoveniers hoeders van de aarde?

Van hoveniers zou je dat mogen verwachten: Een soort apostelen van Attenborough! Dat valt niet mee, want veel van onze opdrachtgevers zijn aanhangers van de maakbare wereld. Het gazon moet perfect en onkruidvrij zijn en anders kapot spuiten die handel! Gelukkig kunnen we tegenwoordig zeggen dat dat niet meer mag. Vervelend genoeg moeten we er dan ook bij zeggen dat onze opdrachtgever dat zelf nog wel mag. Dat is niet uit te leggen. Wij begrijpen dat onze klant met een gazon van 2.000 m2 niet graag gaat wieden. Die gaat dus zelf spuiten en vindt de hovenier een zakkenwasser.

De hovenier als apostel

Wat we als hovenier wél kunnen doen, is uitleggen waarom die middelen worden verboden! Dat ze kankerverwekkend zijn. Dat ze het ecosysteem ontwrichten. Dat heel veel ‘onkruiden’ in gazons best acceptabel zijn. Dat we daar anders naar moeten kijken. En dat kunstgras dode, en vervuilende, rotzooi is. Dat organische meststoffen milieuvriendelijker zijn dan kunstmest. Ben ik nu een apostel?

Bent jij er ook één?

 

Bron: Column J.v.Haperen in Tuin en Landschap

Beleef ze maar, onze tuinen! Ik draag de natuur een warm hart toe en ben lid van De Bomenstichting, Boerderijenstichting Noord-Holland (Vrienden van de stolp), het Westfries Genootschap en van Landschap Noord-Holland

]]>
https://www.franscommandeur.nl/actueel/ben-jij-ook-een-apostel/feed/ 0
Eetbare planten in de (sier)tuin https://www.franscommandeur.nl/actueel/eetbare-planten-in-de-siertuin/ https://www.franscommandeur.nl/actueel/eetbare-planten-in-de-siertuin/#respond Thu, 29 Oct 2020 11:11:16 +0000 Marja van Diepen https://www.franscommandeur.nl/?post_type=news&p=3898 ... Lees verder]]> Het gebruik van eetbare planten in de tuin

Van eetbare (sier)planten en onkruiden kun je diverse onderdelen eten. Afhankelijk van de plantsoort zijn dat in de eerste plaats de bladeren, stengels, knollen/bollen, wortels, vruchten/peulen, zaden en pitten, maar ook de bloemen! Gebruik (meestal jonge) bladeren en scheuten die er goed uitzien. Pluk wilde planten niet vlak bij een weg of akker, en neem ook geen planten van de bloemist, daar die bespoten kunnen zijn.

Aardpeer

Eén van de minder bekende eetbare planten voor in de tuin is de aardpeer (Helianthus tuberosus). De bloemen lijken wat op kleine eetbare-plantzonnebloemen. De eetbare knol heeft een dunne schil en hoeft daarom niet geschild te worden. De knol kan rauw gegeten worden, bijvoorbeeld in salade, maar ook worden gekookt. Verder kan je hem in schijfjes bakken zoals met aardappels. De smaak van de knol is nootachtig.

Eetbare planten in de tuin; familie Stachys

Stachys (ezelsoor) komt in veel tuinontwerpen voor. Echter het is niet alleen een bekende sierplant voor de tuin, maar er zijn ook verschillende eetbare plantensoorten. Hieronder een selectie:

Crosne of chinese artisjok (Stachys affinis) heeft eetbare knolletjes, maar is in Nederland niet zo bekend. De knolletjes kunnen rauw of gekookt worden gegeten. De subtiele smaak van crosne kan worden omschreven als die van nieuwe aardappelen in combinatie met aardpeer, schorseneer en artisjok.

De moerasandoorn (S. palustris) heeft ook wortelknollen, die worden gegeten. Ze hebben een ietwat nootachtige smaak en bevatten behoorlijk wat zetmeel. Gedroogd worden de knollen tot meel gemalen en toegevoegd aan meel om brood van te maken.

Daarnaast zijn verschillende soorten bekend voor medicinale toepassingen, zoals betonie, of koortskruid (Stachys officinalis).

Zonnebloem

Van zonnebloemen (Helianthus annuus ) wordt je niet alleen vrolijk zonnebloem-als-kiemgroentemaar ze zijn tevens ook eetbaar! De zonnebloem is een grote plant, maar ook in een kleine stadstuin is er altijd wel een plekje. Niet alleen de pitten (worden vaak gebruikt) maar ook de bloemen kan je eten. Minder bekend is dat je de jonge scheuten ook kunt eten als kiemgroente / spruitgroente. Ze hebben een frisse, zoete, olieachtige, nootachtige smaak. Zonnebloemspruiten zijn lekker in salades, smoothies, roerbakschotels en soepen of op belegde broodjes.

Bellenplant

De bellenplant (Fuchsia magellanica) mag niet ontbreken in de eetbare tuin. Hij is er niet alleen decoratief, maar de bessen, bloemen en bladeren zijn ook eetbaar. De bessen zijn zelfs erg lekker en geschikt voor het maken van jam of om te verwerken bes-bellenplantin taart. Pluk de bessen pas wanneer ze heel donker paars, bijna zwart zijn. Dan komen ze makkelijk van de plant af en zijn lekker zoet. Niet alle fuchsia’s geven bessen eetbare-bloemen ook de smaak varieert per soort. Meestal worden de niet-winterharde soorten van de bellenplant in potten gehouden. Op een beschutte plek, zoals onder een overkapping, willen die de winter nog wel eens overleven. Er bestaat echter ook een meer winterharde soort die op een geschikte (beschutte) plek in de tuin kan staan. Dat is de Fuchsia magellanica, die heeft tevens een lekkere smaak om te verwerken in gerechten.

De bloemen zijn friszurig en een mooie decoratie in een salade. Verwijder de meeldraden en de bloembodem want die zijn niet lekker! Eet dus vooral de bloemblaadjes, maar daarnaast kan het blad ook worden gebruikt voor het maken van thee. Van het hout van de bellenplant wordt zwarte verf gemaakt.

Gladiool

De gladiool (Gladiolus) is een prachtige, maar tevens ook een eetbare bloem. De bloem groeit uit een zomerbol die helaas niet erg winterhard is. Einde jaar de bol opgraven en in het voorjaar opnieuw planten.

Eetbare onkruid-planten

Brandnetels, paardenbloem en zevenblad zijn (op voorwaarde dat ze niet bespoten zijn!) goed eetbaar!

eetbare-plantDe witte en paarse dovenetel (Lamium album / Lamium purpureum) lijkt op de brandnetel, maar prikt niet! De bloempjes hebben  heerlijk zoete nectar die gemakkelijk is uit te zuigen. De bloemen zelf zijn ook eetbaar en worden ook gebruikt als decoratie op taart. De jonge blaadjes worden gebruikt in salade, soep, of kort gekookt als spinazie. Van het gedroogde blad kun je thee trekken.

Brandnetels zijn niet alleen belangrijke planten voor dagvlinders, maar het is ook voor ons een lekkere eetbare plant. De brandnetelblaadjes en de jonge toppen zijn gezond en geschikt voor het maken van soep, thee (brandnetelthee), pesto, of spinazie. Gebruik handschoenen bij het plukken! Door de bladeren te koken of te drogen verliezen de brandharen hun werking.

De jonge bladeren van paardenbloem (Taraxacum officinale) hebben een zachte smaak. Ze worden vooral gebruikt in salades. Let op:  Oudere bladeren hebben een sterke, bittere smaak!

Zevenblad is normaal gesproken geen welkome plant in de tuin. Hij woekert en verstikt andere planten, maar bevat wél veel vitamines. Zevenblad is daarom heel gezond om te eten. Ook van deze plant gebruiken we alleen de jonge blaadjes. Pluk ze in het voorjaar en maak er een heerlijke stamppot of pesto van.

Mooie eetbare planten in de tuin: Maarts viooltje

Maarts viooltje (Viola odorata) is een goede bodembedekker, terwijl het ook nog één van de leukste eetbare planten is. De violetblauwe bloemen eetbare-plantverspreiden een heerlijke geur en zijn aantrekkelijk voor insecten in de natuurlijke tuin. De smaak van de eetbare bloemen is zacht en iets zoet en in het bijzonder erg mooi om een gerecht mee te decoreren. De bloemen zijn ook heel fraai om gesuikerd toe te passen in (ijs)desserts.

Wil je advies voor eetbare (sier)planten in jouw tuin? Wij helpen je daar graag mee en kunnen desnoods ook een compleet beplantingsplan maken!

]]>
https://www.franscommandeur.nl/actueel/eetbare-planten-in-de-siertuin/feed/ 0
Maak een vogelvriendelijke tuin https://www.franscommandeur.nl/actueel/maak-een-vogelvriendelijke-tuin/ https://www.franscommandeur.nl/actueel/maak-een-vogelvriendelijke-tuin/#respond Thu, 16 Apr 2020 10:41:23 +0000 Marja van Diepen https://www.franscommandeur.nl/?post_type=news&p=3646 ... Lees verder]]> Heb jij al een vogelvriendelijke tuin?

Veiligheid

Een vogelvriendelijke tuin heeft verstop-plekken, zoals hoge bomen of dichte struiken, waar vogels naar toe kunnen vluchten.

Variatie

Maak ook een gevarieerde tuin waardoor een vogelvriendelijke natuur ontstaat. Niet alleen met verschillende soorten planten, maar anderzijds ook met stapelmuurtjes, een composthoop, vijver of pergola.

Voedselkardinaalhoed-bessen

Natuurlijk voedsel in de tuin trekt vogels aan. Daarvoor is een goed onderhouden gazon, de vijver en beplanting heel geschikt. Enerzijds trekt je daarmee wormen, rupsen en insecten aan en anderzijds zijn de vruchten, noten, zaden en bessen het voedsel. Verder help je de vogels natuurlijk ook met bijvoeren, zoals het zelf ophangen van vogelvoer!

Voortplanting

Zorg voor geschikte nestmogelijkheden. Bijvoorbeeld een dichte struik of boom, een ruimte onder het dak, maar daarnaast is het ophangen van een nestkast ook voor veel vogels geschikt. Iedere vogelsoort heeft zijn eigen voorkeur! In de bedrijfstuin heeft de Grote Bonte Specht een oude wilg uitgekozen als broedplaats. Op onderstaande video is te zien hoe deze mooie vogel de jonkies eten geeft!

Hoe gaan we dat aanpakken?

De vogelvriendelijke tuin is veilig!

Plant een boom, of meerdere bomen, die zorgen voor schuilmogelijkheden en soms ook voor voedsel. Daarnaast zorg je voor een beplantingsplan met dicht struikgewas, eventueel een doornstruik, zoals vuurdoorn. Deze struik is niet alleen geliefd bij de vogels om de veilige plek, maar ook om zijn heerlijke bessen! Het is tevens een goede keuze om een pergola of iets dergelijks in de tuin te plaatsen.

Hoe breng je variatie in de tuin?

Zorg bij voorkeur voor verschillende soorten (inheemse) planten. Niet alleen bomen en heesters, maar ook hoge- en lage vaste planten. Het gazon trekt merels (en andere vogels) aan die op zoek zijn naar wormen. De tuinvijver is niet alleen geschikt voor drinkwater, maar ook voor badderende vogels. Tevens trekt water veel insecten aan. Maak stapelmuurtjes, of een composthoop en leg takkenrillen (grotere tuin) aan. Daar komen ook veel insecten op af. Snoei de vaste planten niet in het najaar, maar ruim de dode takken pas na de winter op. Bij voorkeur veeg je ook niet alle bladeren weg, want in de natuurlijke tuin voelen de vogels zich het beste thuis!

De vogelvriendelijke kleine stadstuin

Niet elke kleine (stads)tuin heeft voldoende ruimte voor een grote boom, maar er zijn ook bomen die klein blijven! Als er geen ruimte is voor een dichte struik kan je ook een dichte klimplant kiezen, zoals bijvoorbeeld de groene klimop, of een klimhortensia. Afhankelijk van de situatie en groeiomstandigheden zijn veel geschikte planten voor de kleine tuin denkbaar. In plaats van een vijver, kan je ook een waterelement (met pompje) plaatsen, of een drinkschaal.

Zorg voor voldoende voedsel in de tuin

Zet inheemse planten in de tuin die tevens een natuurlijke voedselbron zijn voor de vogels. Dat zijn niet alleen de bessen van de vuurdoorn, maar er zijn ook andere planten met eetbare bessen en vruchten (voor mensen soms giftig!). Zoals de lijsterbes, moerbei, krentenboom en meidoorn. Daarnaast komen vogels ook op veel zaden af, waaronder van de zonnebloem en distels. Geliefde noten zijn onder meer beukennoten, hazelnoten en eikels. Veel vogels hebben insecten op het menu staan. Inheemse planten die insecten aantrekken zoals tijm, hemelsleutel, kattenstaart en koninginnekruid bloeien ook nog mooi!

Vind je het moeilijk om de juiste planten te kiezen? Vraag vrijblijvend advies

koolmees-met-jongenGenieten van jonge vogels in de tuin

Als de omstandigheden goed zijn, zullen vogels ook gaan broeden in de tuin. Voor veel tuinvogels zijn er nestkasten te koop, waarbij verschil zit (per vogelsoort) in de vorm, afmeting en vliegopening. Hang een nestkast niet in de zon, maar wél beschut tegen de wind. Bij voorkeur op een begroeide plek op het noordoosten, met een vrije aanvliegroute. Blijf uit de buurt van katten!

Er zijn veel meer geschikte planten!

Alle genoemde voorbeelden zijn maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Het is van belang om niet alleen te kijken naar een vogelvriendelijke plant, maar ook of die geschikt is in de tuin. Kies altijd een plant die past bij de plaatselijke groeiomstandigheden; grondsoort, bodemgesteldheid, vocht, standplaats (zon/schaduw), etc.

Weet je niet hoe je de vogelvriendelijke tuin moet inrichten?

Wij helpen je daar graag mee en kunnen desnoods een tuinontwerp, of een beplantingsplan maken!

Wil je meer weten? Vraag vrijblijvend informatie bij ons aan

]]>
https://www.franscommandeur.nl/actueel/maak-een-vogelvriendelijke-tuin/feed/ 0
Geef de tuinplanten extra water! https://www.franscommandeur.nl/actueel/geef-de-tuinplanten-extra-water/ https://www.franscommandeur.nl/actueel/geef-de-tuinplanten-extra-water/#respond Thu, 16 Apr 2020 07:00:18 +0000 Marja van Diepen https://www.franscommandeur.nl/?post_type=news&p=3738 ... Lees verder]]> Geef de tuin (regelmatig) veel extra water!

Zeker bij jonge aanplant mag de tuingrond helemaal niet uitdrogen, maar ook de beplanting van een jaar geleden (en soms ouder) heeft nog steeds extra water nodig! Wij hopen dat je de situatie serieus neemt. Zeker in deze tijd, dat veel mensen de meeste tijd in en om het huis doorbrengen, is het belangrijk dat de tuin er mooi bij ligt.

Hoeveel water hebben mijn planten nodig?

Dat verschilt per plantsoort, maar te veel water is zelden een probleem. Het belangrijkste voor (jonge) planten is dat de tuingrond niet droogt, maar ook een tuin die vorig jaar is aangelegd is kwetsbaar. Zorg daarom dat de grond (niet alleen de bovenlaag) steeds vochtig blijft! Langdurig sproeien geeft een beter resultaat dan veel water geven in korte tijd. In het laatste geval loopt het water grotendeels weg.

Is af en toe regen voldoende?

In deze periode is het beschikbare vocht (áls het al regent) snel opgenomen door de plant, of is verdampt onder invloed van zon en wind. Daardoor is een beetje regen voor jonge planten onvoldoende! Zonder een extra watergift, is de kans groot dat planten lelijk worden, of verdorren en afsterven door te kort aan vocht. Natuurlijk kan je ook zorgen voor een beregeningsinstallatie in de tuin, of op het balkon. Wij informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden.

Wij geven geen garantie op verdroogde planten

Iedereen krijgt bij ons garantie op het plantwerk, gedurende het 1e groeiseizoen. Slaat de plant niet aan, dan krijg je een nieuwe plant, conform onze algemene voorwaarden. Wij wijzen er nogmaals met nadruk op dat we GEEN garantie geven op planten die door verdroging dood zijn gegaan! Het is zichtbaar als de plant te weinig water heeft gehad. Wij staan altijd achter onze plantkwaliteit, maar ze hebben wél voldoende water nodig!

Hebben de planten al extra water gehad?

Misschien heb je dit al voldoende onder de aandacht en is dit advies overbodig. In dat geval ben je goed bezig; geniet van de tuin!

Als hierover nog vragen zijn, kunt je bij ons natuurlijk altijd terecht voor vrijblijvend advies.

 

]]>
https://www.franscommandeur.nl/actueel/geef-de-tuinplanten-extra-water/feed/ 0