https://www.franscommandeur.nl/wp-content/uploads/2019/12/kerstkaart-2-1200x600.jpg

Gezond 2020 met Potentilla

Potentilla erecta heeft bijzondere krachten (potens betekent krachtig) en is een eeuwenoud geneeskruid! Deze heldergele bloem wordt ook Tormentil (betekent kwelling of kramp) genoemd. De dikke wortel is niet alleen als medicijn gebruikt, maar ook in voedsel en als rode verf voor leer.

Potentilla met een heel klein geel bloemetje

In tegenstelling tot de foto op onze kerstkaart (die is ruimschoots vergroot), is de bloem van deze Potentilla maar héél klein! De doorsnede varieert van 0,7 tot ca 1,1 cm. Potentilla is een overblijvende kruidachtige plant die groeit op heischrale graslanden. Dat zijn relatief zure, voedselarme bodems met overwegend grassen en bloemige kruiden. De plant bloeit behoorlijk lang, namelijk van mei tot augustus-september.

Medicinale eigenschappen

Potentilla erecta kent een lange medicinale traditie als pijnstiller tegen zweren en andere mondkwalen. Vanaf de 16e eeuw begon men deze plant te gebruiken tegen krampen en witte vloed. Tevens dacht men dat de rode wortel zou helpen bij ziekten van het bloed en bij rood gekleurde ontlasting. In de 17e eeuw werd tormentil, behalve als spoelmiddel bij mondzweren en aften, ook voor inwendig gebruik aanbevolen bij ontstekingen en koorts. De werking van tormentil op de slijmvliezen is krachtig en zorgt er voor dat gifstofopname wordt verhinderd. Tormentil is niet alleen geneeskrachtig, maar is ook eetlust opwekkend en daardoor een goede ondersteuning bij vermoeidheid en zwakte.

Potentilla in de tuin

In de tuinaanleg wordt Potentilla ook toegepast, maar dan alleen de sierlijkere soorten. Hiervan is Potentilla fruticosa de meest bekende soort. Deze plant kent verschillende cultivars met kleuren variërend van wit tot roze, geel, oranje en rood. De bloeitijd is lang, veelal van juni tot oktober en ook zijn de bloemen groter, tot ca 4 cm. Om een goede groei en bloei te krijgen raden wij aan om de plant elk voorjaar (begin maart) sterk terug te knippen tot 30 á 50 cm boven de grond. Potentilla fruticosa is ook heel geschikt als losse lage haag in een tuinontwerp.

Wil je meer weten? Vraag vrijblijvend informatie bij ons aan.